Otvoren konkurs za učešće na 10. Feminističkoj likovnoj koloniji u Sićevu

feministička likovna kolonija

Centar za devojke iz Niša objavio je konkurs za učešće na 10. Feminističkoj likovnoj koloniji koja će biti održana od 22. do 28. jula u Sićevu. Pravo na učešće imaju umetnice starije od 20 godina, iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Za prijavu za učešće potrebno je poslati motivaciono pismo i 4 rada u PDF ili JPG formatu na centarzadevojke@gmail.com. Rok za prijavu je 30. jun. Izabrane umetnice biće obaveštene o rezultatima do 5. jula.

Feministička likovna kolonija pokrenuta je na 110 godina od osnivanja prve Likovne kolonije u Sićevu, čija je osnivačica bila slikarka i humanitarka Nadežda Petrović.

“Cilj Feminističke likovne kolonije je da osnaži 10 mladih umetnica kako bi uključile feminističke teme u svoj rad, te da im omogući da zajedno stvaraju i međusobno se povežu, kao i da im obezbedi javni prostor u kojem će izlagati svoju umetnost”, navode organizatorke.

Žiri za izbor umetnica čine:

Sanja Solunac – vizuelna umetnica i aktivistkinja;

Bojana Fuzinato – vizuelna umetnica i kustoskinja;

Tatjana Nikolić – Izvršna koordinatorka Centra za devojke;

Marija Virijević – programska koordinatorka Centra za devojke.

Tokom Feminističke likovne kolonije biće organizovan prateći program za učesnice.

Umetnicama su obezbeđeni:

– putni troškovi koji će biti refudnirani nakon dostavljanja putnih karata Centru za devojke (učesnicama koje dolaze iz drugih zemalja troškovi će biti refundirani do kraja kolonije);

– smeštaj (7 noćenja sa svim obrocima);

– umetnički atelje i potreban materijal;

– zajednička izložba.

Dodaju da su sve učesnice Feminističke likovne kolonije dužne da potpišu ugovor o saradnji, da se slože sa pravilnikom rada, da ostave tri rada nastala na koloniji i da pročitaju Rider koji će dobiti pre kolonije.

Feministička likovna kolonija je dobila podršku od strane Švajcarske vlade, u okviru projekta “Kultura za demokratiju”, koji sporovodi Hartefakt fond. Koloniju su podržale i OAK i Trag fondacija.

Global Digital Clinik