Berza potpuno neiskorišćena šansa za niške privrednike

Poziv niškim privrednicima da izađu na berzu
Poziv niškim privrednicima da izađu na berzu

Svaki privrednik izlaskom na berzu, odnosno ponudom određenog udela u vlasništvu potencijalnim investitorima, mogao bi da dođe do sredstava za dalji razvoj.

Kako se privrednici i dalje okreću bankama kao jednim izvorima finansija, u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu organizovana je prezentacija projekta “IPO Go! – Izađi na berzu“.

Učesnici sastanka bili su lokalni privrednici koji su imali priliku da čuju kako se može stimulisati razvoj srpske privrede izlaskom na Beogradsku berzu i na koji način uz stručni pomoć mogu da obezbede potreban kapital.

U obraćanju niškim privrednicima predstavnici Beogradske berze i konsultanska kuća su istakli značaj strateškog opredeljenja proaktivnih kompanija da dalji razvoj finansiraju putem berze, potencijalne koristi izlaska na berzu, koje se ostvaruju kako za pojedinačne kompanije, tako i za privredu i makroekonomske pokazatelje u celosti.

Niškim preduzetnicima predstavljena je i detaljna procedura koja je neophodno da kompanije sprovedu u procesu listiranja na berzi i iskustva iz razvijenih evropskih i zemalja u okruženju.

Posebno je istaknut značaj saradnje koju kompanija u procesu izlaska na berzu ostvaruje sa saradnicima i savetnicima iz oblasti finansija, marketinga, revizije, ali i unapređenja koja se u kompanijama mogu postići u oblasti izveštavanja, korporativnog upravljanja i celokupnom poslovnom procesu.

Projekat Beogradske berze finansira Specijalni akcionarski fond Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD SSF), dok je realizacija ovog projekta poverena renomiranoj svetskoj revizorsko-konsultantskoj kući koja ima iskustva u savetovanju kompanija tokom procesa inicijalne javne ponude, odnosno izlaska na berzu.

Prezentacije projekta „IPO Go! – Izađi na berzu“ planirane su narednih dana u privrednim komorama Kragujevca i Novog Sada.

Global Digital Clinik