Niš u znaku stripa: Pola decenije festivala Nifest

Međunarodni festival stripa
Međunarodni festival stripa "Nifest" 2018. Niš

Nifest, jedan od balkanskih festivala stripa sa međunarodnom reputacijom, svoju petogodišnjicu obeležava prelaskom u središte Niša i radom u nekoliko elitnih prostora — Paviljonu i Salonu 77 u Tvrđavi, kao i Galeriji Niškog kulturnog centra — ali i učešćem oko 40 stranih i domaćih gostiju, od kojih su mnogi slavna međunarodna imena.

Svi stripski programi petog Nifesta su besplatni, a festival od 24. do 27. maja uključuje sajam stripskih izdavača, izložbe, promocije, umetničke radionice za sve generacije, tribine od kulturnog značaja, potpisivanja izdanja i crtanja posveta, koncerte i druga dešavanja. 

Svečano otvaranje Nifesta biće u četvrtak 24. maja, na dan Slovenskih prosvetitelja, u 14:30 u Paviljonu Niške tvrđave.

Iz Holandije dolazi jedan od slavnih ilustratora fantastike našeg vremena, slikar na tragu Paje Jovanovića i Uroša Predića, trostruki dobitnik glavne svetske nagrade za fantastičku likovnu umetnost „Spektrum“ — Novosađanin Petar Meseldžija.

Iz Italije dolaze stripar, istoričar i urednik Gabrijele Ferero, stručnjak i za naš strip, kao i rado viđen gost, crtač Marčelo Manđantini, poznat po Zagoru. A to je tek vrh ledenog brega zanimljive palete gostiju.

Deveta umetnost

Međunarodni festival stripa „Nifest“, stripska manifestacija koju je Udruženje ljubitelja stripa „Branko Plavšić“ prvi put organizovalo u aprilu 2014. godine, nastao je sa ciljem da „devetu umetnost“ približi mladim generacijama i da im pruži priliku da upoznaju mogućnosti i dostignuća stripa kao stvaralačke forme.

„Nifest“ obuhvata sve važnije segmente stripske kulture − od edukacije mladih putem škole stripa, preko sajma stripskih izdanja (gde su zastupljeni najznačajniji izdavači i najnovija izdanja u oblasti stripa) i organizovanja stručnih predavanja i tribina, okruglih stolova, prezentacija i samostalnih i grupnih izložbi, pa sve do predstavljanja stripofilima najznačajnijih domaćih i inostranih autora iz sveta „devete umetnosti“.

Kroz stripske radionice, školu stripa i raznovrsne masterklasove organizovane tokom prethodnih izdanja „Nifesta“ prošlo je više stotina mladih polaznika.

„Stripska edukacija mlađih starosnih grupa podrazumeva upoznavanje dece sa osnovama stripa kao jednog od umetničkih oblika, sa stripskim jezikom i načinima stripskog izražavanja, čime se kod dece od ranog uzrasta razvijaju verbalne i vizuelne sposobnosti i otkriva potencijalni talenat za „devetu umetnost“, objašnjava Srđan Savić iz Niškog kulturnog centra.

Sastavni deo „Nifesta“ je i sajam stripskih izdavača, događaj koji na jednom mestu okuplja sve relevantne izdavače iz Srbije u toj oblasti, kao i neke iz susednih zemalja.

Na svakom od dosadašnjih „Nifestovih“ sajmova kolekcionarima je svoja izdanja predstavljalo petnaestak do dvadeset stripskih izdavačkih kuća, koje na svojim štandovima izlažu najnovija izdanja iz svoje produkcije, ali i starije, antikvarne albume i stripove.

Tribinski programi podrazumevaju učešće istaknutih stripskih kritičara, teoretičara i istoričara koji na otvorenim tribinama i okruglim stolovima prezentuju malo poznate detalje iz istorije i teorije domaćeg i stranog stripa i polemišu o tokovima razvoja popularne kulture i odnosima stripa i drugih vrsta umetnosti.

Tokom „Nifesta“ se, takođe, svakodnevno prezentuju i najnovija stripska izdanja i ostvaruje značajna interakcija sa brojnim festivalskim posetiocima.

Od posebnog značaja je razmena iskustava i informacija sa uglednim gostima iz inostranstva, što je neizostavan deo festivala. Do sada su u tribinskim programima i okruglim stolovima „Nifesta“, osim domaćih autora, učestvovali i gosti iz Francuske, Italije, Makedonije i Bugarske.

Izložbe stripa

Tokom prethodnih izdanja „Nifesta“ u Nišu je otvoreno više od deset samostalnih i kolektivnih izložbi stripa – od istraživačkih, tragalačkih i autorskih do retrospektivnih godišnjih izložbi Udruženja stripskih umetnika Srbije – čime su niškoj stripskoj publici predstavljena sva najznačajnija dostignuća na polju domaćeg stripskog stvaralaštva. 

Nifestova rokenrol žurka

U okviru „Nifesta“ se obavezno organizuje i više pratećih aktivnosti čiji je cilj da na interaktivan način približe naš grad stripskoj publici i gostima festivala.

Jedan od neizostavnih pratećih programa je „Nifestova“ rokenrol žurka, na kojoj nastupaju poznati niški rok bendovi.

Gostima festivala iz zemlje i inostranstva pruža se šansa da bolje upoznaju Niš, i to obilaskom kulturno-istorijskih spomenika i poznatih niških izletišta.

Tu je i program koji se realizuje u saradnji sa izdavačkim kućama, a podrazumeva doniranje stripskih izdanja školskim bibliotekama sa ciljem da strip postane znatno dostupniji deci nego što je to sada slučaj.