Banje u Srbiji

Vrnjacka banja
Vrnjačka banja foto: Banje u Srbiji

Rezultati mnogobrojnih geoloških istraživanja pokazuju da Srbija leži na velikom broju jezera termomineralnih voda, a statistički podaci pokazuju da u Srbiji ima više od hiljadu izvorišta sa hladnom i toplom mineralnom vodom, kao i ogromno bogatstvo mineralnog gasa i lekovitog blata.

Nije ni čudo što su ovo prirodno bogatstvo prepoznali i stari Rimljani, koji su uživali na čak 53 lokaliteta širom naše zemlje.

Više od 160 temromineralnih izvora je danas uređeno, svi se oni koriste, a država Srbija ima preko 40 banja koje su oslonac srpskog turizma, s obzirom da zemlja nema izlaz na more. Građani Srbije, ali i turisti iz ostalih krajeva Evrope vole da posećuju banje u našoj zemlji s obzirom na to da su one prilagođene lečenju najrazličitijih zdravstvenih smetnji i oboljenja, a zahvaljujući samoj opremljenosti – sadržaj dostupan u njima je interesantan svim generacijama.

Koje banje posetiti u Srbiji?

S obzirom na to da više ne vlada mišljenje kako su banje namenjene samo za zdravstveni turizam, turisti različite starosne dobi vole da posete neko mirno, ušuškano, prijatno i domaćinsko mesto – kako se uglavnom banje Srbije opisuju.

U banje se više ne odlazi samo po lek, one su danas sinonim za oaze zelenila, smirenja, pozitivne energije, pravog odmora  i tišine. Smeštene su uglavnom u pitomim dolinama ili na padinama brda, a ono što svakog turistu ostavlja bez daha jeste to što su okružene šumama, voćnjacima, pašnjacima.

Ono što savremeni turista zahteva od banje jeste i obavezan welness sadržaj, a ovaj zahtev mogu da ispune mnoge banje u Srbiji.

Prva preporuka za vas jeste da posetite Vrnjačku banju – jedna od najposećenijih domaćih turističkih destinacija, a nije ni čudo u tom slučaju pošto je zovu kraljicom banjskog turizma. Omiljeno je banjsko lečilište, Vrnjačka banja, koja svojim sadržajem, programom ali i prirodnim lepotama oduzima dah mnogobrojnim turistima.

Prema proceni Vrnjačku banju godišnje poseti preko 300.000 turista, a kako i ne bi kada je za sve obezbeđen bogat program tradicionalnih manifestacija kao što je Karneval, Lovefest, Festival filmskog scenarija, a nikako ne treba zaboraviti ni brojni sadržaj za decu i odrasle.

Sokobanja još jedna je omiljena turistička destinacija, a smeštena je u Istočnoj Srbiji, odnosno u Zaječarskom okrugu i okružena je planinama sa svih strana. U neposrednoj blizini je Ozren planina, koja banju štiti od vetrova – tako da se sam centar odlikuje sjajnom klimom sa retkim padavinama i svežim noćima u svim godišnjim dobima te je ona prepoznata i kao vazdušna banja.

U dolini reke Jošanice, na obroncima planine Kopaonik na nadmorskoj visini od 550 metara, nalazi se Jošanička banja u čijim su se termomineralnim vodama kupali i Turci u dalekom 14. veku i to pre svega iz higijenskih i zdravstvenih razloga. Ova banja je pogodna za lečenje reumatizma, oboljenja mišića, povrede kostiju, išijasa, mnogobrojnih ginekoloških problema…Jedno malo turističko mesto, koje je okružene borovim šumama sigurno zavređuje vašu pažnju.

Ribarska banja još jedno je odredište ukoliko se interesujete za Banje u Srbiji, a nalazi se na nadmorskoj visini od 540 metara, smeštena u opštini Kruševac.

Ličnosti poput Ilije Garašanina, Aleksandra Obrenovića i kraljice Natalije, Aleksandra  Karađorđevića bile su gosti ove banje, a istorijski podaci nam kazuju da je banja dobila ime za vreme kneza Lazara za kog su ribari u to vreme pecali kvalitetnu ribu.

ribarska banja
Ribarska banja Foto: Banje u Srbiji

Zbog čega banja za odmor?

S obzirom na bogat sadržaj, reč dosada neće biti prisutna ni u jednom kraju. Pre svega ukoliko se odlučite da posetite neku od banja u Srbiji sigurni smo da ćete bolje upoznati zemlju, narod, lokalne običaje kao i kulturološki i društveni segment Srbije.

Statistika rađena u oblasti turizma u Srbiji pokazuje da se banje uglavnom posećuju u cilju lečenja, sportskih priprema, kongresa kao i porodičnog odmora.

Okolina svake banje u Srbiji bogata je kulturno istorijskim spomenicima, srpskom srednjovekovnom baštinom kao i brojnim spomenicima antičkog nasleđa. Naravno ne treba zaboraviti mnogobrojne manifestacije koje će obogatiti boravak u banji, ali ni prirodu gde je i određena banja smeštena.

Kome se preporučuje banja za odmor?

Namerno ovaj segment nismo počeli pitanjem kome se preporučuje banja za lečenje – jer smo sigurni da ukoliko imate određene zdravstvene probleme da ste i dobili savet vašeg lekara koje banjsko lečilište da posetite.

Međutim, ukoliko vam je preko glave gradska gužva i jednostavno želite da napunite baterije za nove poslovne, porodične i prijateljske poduhvate – banja vam može pružiti sve to.

Banja se preporučuje svima onima koji su spremni da svoj odmor provedu na jednom lepom mestu, koje je okruženo netaknutom prirodnom sa brojnim prirodnim bogatstvima. Upravo će ovakva mesta, prema rečima mnogih psihologa, doneti dobru energiju i napuniti baterije za svakodnevno funkcionisanje.

Srpske banje su definitivno najlepše jer pružaju sve ovo, a gostima nikada neće biti vreme neispunjeno s obzirom na to da su kulturno – istorijski spomenici i prirodna bogatstva na svakom koraku, dok će same banje svakom gostu pružiti jedinstven provod uz mnogobrojne sadržaje i manifestacije iz oblasti zabave i kulture.

Banje u Srbiji za sve generacije

Iako je ranije vladalo mišljenje da u banje uglavnom idu penzioneri, poslednjih par godina ta slika se menja. Mnogobrojne su banje koje svojim sadržajima privlače mlade, porodice sa malom decom, poslovne saradnike pa i penzionere. Banjski turizam u Srbiji sinonim je za mesta sa prelepom prirodom, modernim sadržajima kao i mestima u kojima svako od gostiju može pronaći potreban mir i tišinu. One će zahvaljujući svojim lekovitim vodama i termomineralnim izvorima delovati blagotvorno na sve generacije, ali i u istom trenutku pružiti savršen odmor.

Kada govorimo o najboljem godišnjem dobu za posetu banje – s obzirom na to da se odmori uglavnom uzimaju u letnjim periodima nije ni čudno što su tokom leta banje uglavnom pune. Sezona počinje već u maju – junu i traje do septembra, međutim ukoliko se odlučite i da banju posetite u nekom drugom godišnjem dobu sigurni smo da nećete ni u jednom trenutku zažaliti s obzirom na to da ćete biti prepušteni njenoj lepoti, smirenosti i blagostanju koje osetite prilikom svake posete.

Zaista je mnogo banja u Srbiji koje je potrebno obići, svaka ima svoju priču i lepotu kojom je okružena. Sigurni smo da nećete pogrešiti ukoliko za vikend ili godišnji odmor izaberete neku od preko 40 banjskih lepotica u čitavoj Srbiji. Ne samo da ćete imati miran odmor, već imate mogućnost da upoznate mentalitet određenog kraja, kulturu govora i življenja, ali i da ponesete lepe uspomene sa vašeg odmora.