Radnički izborio opstanak u Supeligi Srbije

Radnički
Foto: FK Radnički, arhiva

U poslednjem kolu na Čairu Radnički je ubedljivo savladao OFK Bačkusa 5:1, ali ta pobeda nije garantovala Superligu i naredne sezone. Nišlije su do opstanka došle zahvaljujući remiju Voždovca i Javora u Beogradu, posle koga je klub iz Ivanjice ispao iz Superlige.

Od prvog minuta Nišlije su krenule ofanzivno, pritisle protivnika i rezultat je brzo stigao. U 11. minutu Gavrić je dobio loptu od Pantelića na levoj strani, na nekih 17 metara, napravio dve finte, prevario Parađinu, šutirao mu ispod noge u bliži ugao i prevario Pilipovića.

U 15. minutu već je bilo 2:0-mat u tri poteza. Kovačević je dugo imao loptu u posedu, odigrao desno do Đuričkovića, koji je izbegao ofsajd zamku, oštro zavrnuo u sredinu, utrčao je Mitrović i iz prve iskoristio zicer situaciju.

Četiri minuta kasnije, novi gol za Nišlije. U toj situaciji vladala je potpuna konfuzija u odbrani Bačke, centrirao je Aksentijević sa desne strane, a nekoliko grešaka u lancu iskoristio je Gavrić, majstorskim potezom, petom sa peterca poslao je loptu u mrežu.

Odmah nakon polaska sa centra, gosti su smanjili. Parađina je prošao po desnoj strani, lopta je proletela kroz peterac niko je nije zakačio, loše je bila postavljena odbrana Radničkog, a na drugoj strtivi Ratković je u padu prosledio loptu u mrežu.

U 33. minutu, Nenad Gavrić stigao je do het-trika. Stevanović je ispucao dubinsku loptu sa svoje polovine, na nju su krenuli Žakulai golman Pilipović, Gavrić se našao u njihovom „sendviču“, iskoristio njihovu smušenost i između njih prvi došao do lopte, sa kojom se bukvalno ušetao u gol Bačke.

Drugo poluvreme počelo je velikim prilikama za Bačku.

U 53. minutu, Zličić je prošao po desoj strani pored Bjeličića, stigao do gol-aut linije, odigrao povratnu na peterac do Eskića, bio je to čist izcer, ali Kojić je odbranio nogom. Tri minuta kasnije jednako izglednu šansu imao je Parađina, došla mu je lopta na sedam metara od gola, opalio je po lopti, Kojić je zakačio vrhovima prstiju i poslao je u korner.

Ritam je opao, više su se osluškivali rezultati sa drugih terena, a onda je u 82. minutu Pilipović srušio Đuričkovića u kaznenom prostoru, a Kovačević bio siguran realizator najstrože kazne. Isti igrač je samo dva minuta kasnije mogao da postigne još jedan pogodak, ali je loptu koja je išla u rašlje Pilipović je zaustavio krajnjim naporom.

U  najdužoj fudbalskoj sezoni u Srbiji, Radnički je izborio opstanak. Ovaa sezona za niški klub bila je turbulentna. Promenjena su četiri trenera, nije se borilo za željeni izlazak na međunarodnu scenu.