Alu stolarija – funkcionalnost i estetika bez premca

Dilema pred kojom ćete se sasvim izvesno naći kada dođe red za ugradnju ili zamenu stolarije u vašem domu ili poslovnom prostoru je kako odabrati najbolje rešenje u danas izuzetno raznovrsnoj ponudi. Posao je to ali i investicija koja se planira na duže staze pa savetujemo da se pre donošenja konačne odluke dobro informišete i konsultujete sa profesionalcima.

Aluminijumska stolarija je bez premca kada je reč o estetici i funkcionalnosti. Za razliku od PVC stolarije, alu stolarija se može birati u širem spektru boja i samim tim je bolje  uklopiti u svaki prostor i dizajnerski zahtev.  Aluminijum kao metal ima karakteristiku dobre provodnosti toplote pa se u konstrukciji alu stolarije uglavnom koriste profili sa termo prekidom kako bi se poboljšala njegova izolaciona svojstva.

Osim toga alu kontrukcija je lagana ali  izuzetno čvrsta, termički stabilna i mehanički izdržljiva pa je aluminijumska stolarija pravi izbor kod zatvaranja većih otvora ili poslovnih visoko frekventnih mesta. Aluminijumska stolarija predstavlja važan i kreativan deo fasade koja svojom veličinom i oblikom ulepšava sam unutrašnji i spoljni izgled objekta.

Aluminijum se kao materijal lako može reciklirati, ekološki je prihvatljiv i u slučaju požara ne ispušta štetne materije, a alu stolarija ne zahteva nikakve posebne mere održavanja i vrlo je postojana i trajna.

 Aluminijumski prozori – odličan izbor za svaki zahtev

Ukoliko želite da vaš stan, kuća ili poslovni prostor imaju moderan izgled onda će alu prozori biti savršen izbor. Pored svoje estetske vrednosti, aluminijumski prozori koji se izrađuju od alu profila sa termoprekidom poseduju veoma visoka termoizolaciona svojstva koja garantuju  zaustavljanje buke spolja ali i očuvanje toplote. Aluminijumski profili su veoma prilagodljivi što znači da se od njih lako izrađuju prozori svih zahtevanih dimenzija, od onih malih ili krovnih pa do alu prozora koji zauzimaju celu površini zida.

Aluminijumski prozori izrađuju se  od plastificiranih ili eloksiranih profila. Plastifikacijom aluminijuma dobija se mogućnost bojenja u bilo koju boju prema RAL karti. Profil se nakon temeljitog čišćenja farba u željenu boju elektrostatičkim pištoljem bojom u prahu. Plastifikacijom se postiže veća otpornost na fizičke uticaje i drastično produžava vek trajanja. Eloksaža je, sa druge strane, postupak koji materijal prvenstveno štiti od korozije i daje mu specijalnu metaliziranu boju. Najčešće boje za eloksažu su bronzana, zlatna ili boja prirodnog aluminijuma, a gotov proizvod izgleda vrlo moderno i atraktivno.

Aluminijumska stolarija – cena primerena kvalitetu

Cena alu stolarije veća je nego PVC stolarije pa je pre odabira potrebno dobro se informisati o svim detaljima kako bi vaši zahtevi i želje bili ostvareni na optimalan način. U zavisnosti od načina i mesta primene stolarije prvo se vrši odabir profila. Profili sa termoprekidima biraju se kod zastakljivanja prostorija u kojima se boravi kako bi se osigurale što bolje termičke performanse stolarije, a time i maksimalna ušteda energije potrebne za zagrevanje ili hlađenje.

Za prostore gde nije presudna energetska efikasnost može se birati jeftiniji profil bez termoprekida (hladan profila).  Uz to važno je da odaberete profile koji  su testirani i sertifikovani od  međunarodno priznatih laboratorija i instituta što je dodatna  garancija kvaliteta. Osim pravilnog izbora profila sa aspekta termoizolacije važan faktor je i odabir stakala koje će biti ugrađene u izabrani profil. I tu će vam stručnjaci iz talaris.rs dati pravi savet.

Cenu određuje i način finalne obrade profila, plastifikacija je jeftinija, a eloksiranje skuplje ali tada dobijate završnica koja će dati luksuzniji izgled što je jako bitno kod zastakljivanja poslovnih prostora i zgrada modernog dizajna. Uzimajući u obzir sve prednosti alu stolarije naš je zaključak da je cena ipak primerena kvalitetu i estetici koji se na kraju dobija.