Akcija “Svi u prirodu” na Vrmdžanskom jezeru i u Sokobanji

Pixabay

Akcija „Svi u prirodu“ nastavlja se ove nedelje, 1. jula, kada je prilika za pešačku turu i sportsko – rekreativni dan na Vrmdžanskom jezeru i u Sokobanji. 

Za Sokobanju svi znamo, ali desetak kilometara od nje nalazi se selo neobičnog imena, Vrmdža, čija lepota krajolika i istorijski značaj zavređnuju pažnju. Nalazi se u podnožju planine Rtanj, na 500 metara nadmorske visine.

Ime je zaista neobično, ali za one iz ovih krajeva prilično je lako povezati ime sela sa onim kada „kiša vrne iz oblaka“ ili kada u vrelini leta „treba navrnuti vodu u baštu“, pa je jasno da ime sela ima veze sa vodom.

I zaista i ima jer se u njegovoj blizini nalazi i prelepo Vrmdžansko jezero i veliki broj stenovitih odseka koji se u vidu klifova izdižu sa plodnih polja i voćnjaka.

U samom selu uzdižu se zidine Latinskog grada, čija istorija seže u davni četvrti vek.

Polazak je u 7 sati, sa autobuskog stajališta kod glavnog ulaza u Tvrđavu.

“Mesto se, po regresiranoj ceni od 500 dinara može rezervisati u poslovnici „TRANS D“, na Bulevaru 12. februar 35, preko puta pomoćne autobuske stanice, radnim danima od 9 do 18 sati i subotom od 9 do 14 sati. Svaki učesnik akcije „Svi u prirodu“ je osiguran, a uz vođu puta i rekreatora obezbeđen je i lekar”, kažu u Savezu za rekreativni sport Niša.

Akcija se organizuje pod pokroviteljstvom Grada Niša – Uprave za omladinu i sport.

Global Digital Clinik