Nisomniu i Čupin memorijal posetio nedovoljan broj Nišlija

Prvo veče
Prvo veče "Nisomnie"; Neno Belan; Foto: Naissus Info

Iako su na ovogodišnjem dvodnevnom festivalu Nisomnia nastupali renomirani muzičari i di-džejevi iz zemlje, regoina i sveta i iz gradske kase izdvojeno više para za organizaciju, festivalu nije vraćen stari sjaj.

Naime, da li zbog loših vremenskih uslova ili loše reklame, kako tvrde malobrojni posetioci, i ove godine su kritike upućene organizatorima, Niškom kulturnom centru.

Na otvaranju festivala, 22. juna nastupili su Atheist rap, Ničim izazvan i Neno Belan koji su nastupili sa zakašnjenjenjem zbog kiše i nedovoljnog vremena za tonske probe, a nastupi di-džejeva zbog loših vremenskih uslova i malobrojne publike su bili pomereni za sledeći dan, 23. jun.

Druge večeri, nastupili su Mortal kombat, Deca loših muzičara, niška EL Jazzyra posle kojih su nastupili di-džejevi iz Holandije, Nemačke, Italije i Velike Britanije.

Najverniji fanovi posetili prvi i drugi dan „Nisomnie“ i u nastavku Čupin memorijal

„Nije bilo kiše kao prvog dana, ali je bilo prohladno. Žalosno je što malo publike bilo na ogromnoj poljani. Muzičari su bili profesionalni i nastupili su sa istim žarom kao da sviraju za hiljade Nišlija. Publika se osipala iz nastupa u nastup izvođača i sa poslednjim izvođačima svela se na nekoliko desetina. Ozvučenje i bina su bili fenomenalni. Više je bilo obezbeđenja, policajaca, vatrogasaca i ekipe hitne pomoći nego cela publika“, kaže razočarana Nišlijka.

Prvo veče "Nisomnie"; Ničim izazvan;
Prvo veče „Nisomnie“; Ničim izazvan;

Prema mišljenju Nišlija, koje smo zatekli na festivalu kažu i da je cena ulaznice bila pristupačna.

Iznosila je 600 dinara za jedno veče, a 1.000 dinara za dvodnevni program festivala na platou u Tvrđavi.

„Ne znam u čemu je problem. Bio je dobar i prateći program. Na društvenim mrežama se nije mnogo brujalo o tome. Saznao sam preko online portala za Nisomniu. Bez obzira što nije bilo mnogo publike, ja sam se super proveo jer sam imao jedinstven osećaj da bendovi sviraju samo za mene. Izvođači su bili odlični i održali su svirku i za nas fanove. Zanimljivo je što je na Letnjoj pozornici bio koncert domaćeg pevača i da je bilo dosta publike, a ovde nema nas u velikom broju“, kazao je mladi Nišlija koji je bio u pratnji nekoliko vršanjaka koji su posetili drugo veče festivala Nisomnia.

Trećeg dana festivala bio je održan 14. Čupin memorijal i ulaz je bio besplatan. Ni tada nije bilo dovoljno publike, ali verni fanovi nisu propustili priliku.

Koncert je održalo pet bendova tvrđeg zvuka: Iron Maiden in Ni, The Bloody Earth, Opposite Way, Totalni Klošari i Nemesis.

Iz gradske kase za ovaj festival izdvojeno je 5 miliona dinara. Organizatori se još se nisu izjasnili koliko je ukupno karata prodato. 

Inače, Nisomnia je muzički festival koji se od 2002. godine održava u Nišu, a Čupin memorijal od 2005. godine u čast dugogodišnjeg basiste Galije, Zorana Radosavljevića Čupe, koji je preminuo godinu dana ranije posle teške bolesti.