5 načina da zaštitite svoju kuću, zgradu ili vikendicu

Sigurnost u našem domu je preko potrebna, pa je samim tim potrebna i određena vrsta zaštite. Stepen obezbeđenja zgrade ili kuće zavisi od mnoštva faktora, ali odabir načina zaštite je uglavnom usko vezan za određenu vrstu potencijalne opasnosti.

Ukoliko sumnjate da postoji potencijalna opasnost ili samo želite da budete sigurniji u svoju bezbednost, implementiranje jednog ili više načina zaštite je odlična ideja.

Koji je najbolji način za zaštitu imovine? Kako odabrati onaj koji najviše odgovara vašim potrebama? U nastavku saznajte koji su najčešći i najefikasniji vidovi bezbednosnih mera koje možete primeniti da zaštitite svoju kuću, zgradu ili vikendicu.

zastita-objekata-video-nadzorVideo nadzor kao najefikasnija bezbednosna mera

Kamere za video nadzor definitivno su jedno od najboljih rešenja za zaštitu imovine. Samom svojojm pojavom, kamere odaju utisak sigurne zone. Ukoliko postoji opasnost od ljudi jako su efikasne jer pružaju mogućnost dokazivanja videom, pa čak i audio zapisom.

Postoji veliki broj vrsta sistema za video nadzor, stoga odabir treba prilagoditi sopstvenim potrebama. Dobro se informišite pre kupovine jer će to garantovati optimalnu investiciju.

Na primer, kamere za video nadzor koje mogu da isporuče 25/30 FPS (slika u sekundi) uglavnom zadovoljavaju potrebe nadzora poslovnih i stambenih objekata. Sa druge strane, za forenzičku pretragu koja je u vezi sa nadzorom banaka, aerodroma, auto-puteva i sl. najčešće su potrebne kamere koje isporučuju 50/60 ili 10/120 slika u sekundi.

Ugradnja video kamere ili interfona u zgradi ili na kapiji dvorišta, kao i raspored kompleta kamera za video nadzor vam može dati pregled situacije i značajno bolje informisati o tome šta se dešava u neposrednoj blizini vašeg doma, čak i kada niste kod kuće.

Dodatno obezbeđivanje vrata i prozora

Još jedno jako dobro rešenje je dodatno osiguravanje prozora i vrata. To znači da sva vaša spoljašnja vrata imaju snažne okvire, zaštićene šarke itd. Takođe vratima možete dodati razne delove sigurnosne opreme, kao što su šifra, video zvono na vratima ili pametna brava.

Kada je reč o prozorima, njih možete obezbediti dodatnom bravicom za zaključavanje, ali je daleko bolje prekriti prozor nečim za svaki slučaj. Ono što potpuno zaklanja prozor, ali nije baš najefikasnije rešenje, jeste roletna. Međutim, daleko je bolje ojačati staklo zaštitnom folijom ili na kraju krajeva staviti rešetke preko čitavog prozorskog okna.

Postavljanje alarmnog sistema ili obezbeđenje

Ukoliko imate potrebu za ozbiljnijim obezbeđivanjem imovine, uradite ono što rade banke, zlatare, poslastičarnice i trafike – postavite alarm monitoring sisteme. To je definitivno najkompletnija zaštita od provalnika.

SIstem alarma može biti onaj najjednostavniji, ali isto tako može podrazumevati i video nadzor i dvadesetčetvoročasovno nadgledanje.

U zamenu za ovo možete angažovati obezbeđenje na nivou celokupne zgrade, ukoliko se stanari slože za takvu investiciju, s obzirom da je obezbeđenje pojedinačnih domova veoma retko i iziskuje značajna novčana sredstva.

Postavljanje rasvete i reflektora oko zgrade ili kuće

Dobro postavljeno svetlo koje osvetljava dovoljno veliku površinu oko vaše kuće, ponekad može biti dovoljno da obeshrabri potencijalne provalnike. Za njih mrak predstavlja sigurnost i ako im vi oduzmete tu sigurnost, verovatno će potražiti neki lakši plen.

Takođe, svetlo ne mora konstantno biti uključeno.

Reflektori koji se uključuju svaki put kada senzor registruje pokret u određenom prostoru je vrlo jeftino, a i dalje efikasno rešenje za povećavanje vidljivosti u blizini vaše kuće u toku noći.

pas-cuvar-vucjakNabavite psa čuvara – odlično rešenje za zaštitu kuće sa dvorištem

Zaista, ovo je jedno od rešenja. Lepo je imati psa kao kućnog ljubimca, ali još je bolje kada on stvarno daje svoj doprinos porodici i kući. Psi takođe imaju efekat odbijanja, jer će provalnici uvek pre birati kuću koja nema pse, znajući koliko se njihov plan može zakomplikovati zbog prisustva psa.

Psi su odlični jer oni ne moraju da ugledaju ili čuju provalnike, već su pozati po svom ‘’šestom čulu”. Veoma je čest slučaj da pre nego što se pojavi nevolja, u ovom slučaju provalnik, oni osete opasnost i reaguju.

Koje rase su najbolji čuvari?

Postoji mnogo rasa pasa koje su se pokazale kao izvrsni čuvari, koji ponekad mogu obaviti sav posao samostalno, kao što su nemački ovčar, rotvajler, šarplaninac, doberman itd. Ove rase su zaista fantastične, još ako imate nekoliko pasa, teško da će provalnik izaći na kraj sa njima.

Sa druge strane, pod psima čuvarima se podrazumevaju i oni koji dižu uzbunu, kao neka vrsta alarma. Ne morate hraniti i održavati dva šarplaninca bez preke potrebe, već jednostavno možete nabaviti, jazavičara, nemačkog lovnog terijera, pa čak i čivavu.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da smo vam dali neke nove ideje za zaštitu kuće, zgrade ili vikendice. Koji god način da odaberete, dobro se informišite i raspitajte kako da ga na najbolji način prilagodite vašim potrebama.