3,6 miliona biće izdvojeno za saobraćajnu signalizaciju

projekat
Foto: ilustracija

Grad Niš izdvojiće 3,6 miliona za usklađivanje i umrežavanje rada semafora na 10 raskrsnica u gradu. Projekat će biti finansiran preko novca koji je prikupljen putem saobraćajnih kazni, a firma koja se izabere na tenderu sprovešće analizu. Putem analize napraviće se projekat koji će pomoći da se smanji opterećenost tih delova grada i poboljša bezbednost.

Semafori koji imaju problema sa radom duži vremenski period predstavljaju problem, a raskrsnice koje se navode kao kritične su između Ulice Dušana Popovića i Zetske, kao i raskrsnica kod Generala Milojka Lešjanina i Kneginje Ljubice

Tu su i semafori na uglu između Vožda Karađorđa, Kralja Stefana Prvovenčanog i Sinđelićevog trga, Vožda Karađorđa i Prvomajske, Kosovke devojke i Bulevara Svetog Pantelejmona, Prvomajske, Zelengorske i Ćirila i Metodija, Bulevara 12. februar i Heroja sa Košara, kao i semafor kod pešačkog prelaza kod OŠ „Njegoš“ u Knjaževačkoj, navodi portal eKapija.

„Zadatak ponuđača je da izradi potpuno novo rešenje rada svetlosne saobraćajne signalizacije u kojima će dužina ciklusa i preraspodela vremena rada signalnih grupa odgovarati saobraćajnom opterećenju i zahtevanom nivou bezbednosti saobraćaja i čijom bi se zamenom omogućilo bezbedno odvijanje saobraćaja, veća protočnost saobraćaja kao i bolja zaštita svih učesnika u saobraćaju i da u skladu sa tim izvrši programiranje rada svih semaforskih kontrolera“, piše u tenderskoj dokumentaciji.

Tenderski izabrana firma imaće 30 dana da obavi brojanje vozila i sprovede analizu, pomoću koje će sastaviti projekat kojim bi trebalo da se poboljša rad semafora. Uz saglasnost Gradske uprave, firma će obaviti reprogramiranje i koordiniranje semafora, pogotovo onih duž Vožda Karađorđa.

Tako bi trebalo da crveno, žuto i zeleno svetlo budu usklađeni sa gustinom saobraćaja radnim danima, subotom i nedeljom. Za to će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 3.583.333,33 dinara.

Projekat će morati da bude sproveden u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja, Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji, kao i pravilima struke.

S obzirom na to da su sredstva prikupljena od saobraćajnih kazni, Savet za bezbednost saobraćaja Grada Niša koristi namenska sredstva na osnovu usvojenog godišnjeg programa na koji saglasnost daje Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

Global Digital Clinik