29. februar: Znatiželja i verovanja

29. februar
29. februar

29. februar je dan koji se pada svake prestupne godine, kako po gregorijanskom tako i po julijanskom kalendaru.

Jedva da bilo koji drugi datum, zaslužuje stalno mesto u kolekciji znatiželjnih praznika. Mnogo je činjenica i mitova koje kruže oko današnjeg dana, što ga i čini jako neobičnim.

U popularnoj kulturi prestupna godina povezuje se sa lošom srećom, pa često pronalazimo izreke poput „zlobna godina“ . Međutim, mnoge druge kulture ga vide sa potpunim optimizmom. U nekim zemljama postoje privilegije ovog datuma.

Interesantne zanimljivosti

U Irskoj, bebe rođene dobijaju novčanice od po 100 eura. Isto tako, legenda ove zemlje kaže, da je ženama bilo dozvoljeno da zatraže od svojih udvarača da ih venčaju. U nekim evropskim zemljama, postoji zanimljivost da ako muškarac odbije ženin predlog za brak biva kažnjen. Kazna mora biti takva kao što je kupovina haljine ili davanje novca ženi. Veruje se da je ovaj ritual uveden, kako bi se uravnotežile uloge muškaraca i žena.

Nekada se verovalo da rođeni u prestupnoj godini imaju natprirodne moći. Šanse da se rodiš ovog dana su jedan prema hiljadu, što je dovoljno da se neko oseti posebnim. Za sićušnu manjnu ljudi, često se postavlja pitanje: slave li rodjendan 28. februara ili 1. marta?

29.februar narodna verovanja

Ove godine ne bi trebalo da se sadi voće, jer će onda ono roditi svake druge, a moguće čak i svake četvrte godine. Treba saditi u jesen, a ne u proleće. Narodno verovanje kaže da se ne samo na ovaj dan nego i u toku čitave prestupne godine ne valja ženiti i udavati, kupovati imanje, podizati kuću…

Većina ljudi zna da je prestupna godina svake četvrte, i da to ima neke veze sa Zemljom koja kruži suncem.

Svaka četvrta godina je prestupna kako bi se lakše uskladila kalendarska godina sa solarnom, odnosno dužinom vremena koje je potrebno da Zemlja završi svoj put oko Sunca. Zemlji je za to je putovanje potrebno 365 dana i 5 sati, 48 minuta i 45 sekundi. Solarna godina traje oko 11 minuta kraće od putovanja Zemlje oko Sunca, pa se zato stavio dodatni dan u kalendarsku godinu.

Global Digital Clinik