154 godine od donošenja prvog Vojnog sudskog zakonika u Srbiji

U Nišu obeležen Dan pravne službe; Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
U Nišu obeležen Dan pravne službe; Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

U Domu Vojske Srbije u Nišu  obeležen je Dan pravne službe, koja je za svoj dan uzela 10. maj 1864. godine, kada je u Srbiji donet Vojni sudski zakonik.

Tokom svečanosti prikazan je petnaetominutni film o istoriji ove službe, koji je pripremio Prvostepeni vojni disciplinski sud u Nišu, a najboljim pripadnicima službe su dodeljene prigodne nagrade i izrečene pohvale.

Svečanost u Domu Vojske u Nišu; Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Svečanost u Domu Vojske u Nišu; Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milisav Simović, sekretar Ministarstva Zoran Lazić, gradonačelnik Niša Darko Bulatović  i predstavnici pravosudnih organa, jedinica i ustanova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Tog dana 1864. godine, u Srbiji je donet Vojni sudski zakonik, kojim su bili uređeni organizacija i postupak vojnih sudova u redovnom i vanrednom stanju. Vojni pravosudni organi su prestali sa radom 31. maja 2004. godine. Za navedeni datum vezane su tradicije pravne službe u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane. Veliki deo poslova iz nadležnosti bivših vojnih pravosudnih organa su preuzeli vojni disciplinski sudovi.

Potpukovnik Ivan Dimić, predsednik Prvostepenog vojnog disciplinskog suda u Nišu, domaćin svečanosti, ocenio je ovom prilikom da se pravna struka u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije ponovo razvija.

Od početka stvaranja savremene Srbije, drugog ustanka 1815. godine i stvaranja srpske vojske, paralelno se razvijala i zakonodavna aktivnost, prateći savremene tendencije tadašnje Evrope.

U skladu sa tim tendencijama, 1839. godine se donosi Zakon vojni, a 1864., na današnji dan i Vojni sudski zakonik.

Svečanost u Domu Vojske u Nišu; Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

„Kako se vojna pravna služba razvijala, 1875. godine je doneta Uredba o vojnoj disciplini, a 1899. i Zakon o vojnim disciplinskim sudovima. Sa razvojem vojske, razvijala se i njena pravna služba, čemu su nemerljiv doprinos dali njeni oficiri i civilna lica, sve do ukidanja vojnog pravosuđa 2004. godine i značajnog odliva kadra. Ipak, gledajući mlađe kolege, mogu da primetim da se pravna služba vraća na mesto koje joj pripada”, rekao je potpukovnik Dimić.

Pročitajte i: Nove uniforme Vojske Srbije: polomajice, kratke jakne i moderni vojnički ranac

Čestitke pripadnicima pravne službe uputili su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković.