Uskoro otvaranje Biznis centra za pisanje projekata u Nišu

samozaposleni
Rumuni nas edukuju kako da izvučemo novac iz EU fondova

Srbija godišnje gubi oko 120 miliona evra zbog neadekvatnog apliciranja ka fondovima Evropke Unije, ocenili su rumunski eksperti koji su posetili Nišavski upravni okrug i organizovali edukaciju za predstavnike lokalnih samouprava na jugu Srbije za apliciranje ka fondovima EU.

Sastanak u Nišavskom okrugu sa grupom rumnskih eksperata i predstavnika lokalnih samouprava sa juga Srbije

Sastanku su osim gradonačelnika Niša i predsednika svih lokalnih samouprava prisustvovali i načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić i načelnik Topličkog okruga Milan Aranđelović, sa predsednicima svojih lokalnih samouprava.

“Rumunija iz evropskih fondova povlači između 400 i 500 miliona evra, a Srbija godišnje prema gubi oko 120 miliona evra zbog neadekvatnog apliciranja ka fondovima Evropske Unije”, istakli su rumunski stručnjaci.

Rumuni nas edukuju kako da izvučemo novac iz EU fondova

Zbog toga će u Nišu uskoro biti otvorena kancelarija Biznis centra i Euro Prokonsa koji će davati savete opštinama na jugu Srbije o tome šta su to Eu fondovi, kome su namanjeni, kako izraditi kvalitetnu dokumentaciju, kako povećati  šanse za dobijanje evropskog novca, koliko sve to košta i da li se isplati.

U tom smislu važna je i prekogranična saradnja Srbije sa susednim zemljama preko koje se mogu dobiti značajna sredstva iz EU fondova za bolji život građana odnosno za razvoj određene lokalne samouprave, zbog čega su predstavnicima loklanih samouprava Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga predočene mogućnosti pobratimljenja sa rumunskim opštinama.