Znate li koji je vaš cvet prema mesecu rođenja?

Da li ste znali da je svaki mesec u godini povezan sa nekim cvetom i da svaki od njih ima neko značenje?

U zavisnosti od toga kada ste rođeni, drugačiji cvet je vaš simbol, a njegovo značenje možda se uklapa sa vašom ličnošću ili je, pak, u potpunoj suprotnosti sa njom. U nastavku vam predstavljamo svih dvanaest cvetova po mesecima i njihovo značenje.

Januar – karanfil

Photo by Julia on Unsplash

Ovaj cvet ima različita značenja u različitim kulturama, ali ono koje se najčešće ponavlja je – ljubav! Različite nijanse takođe imaju posebna značenja i povezuju se sa određenim prilikama, pa tako beli karanfil može da simbolizuje dobru sreću. Ako želite da zasadite karanfile, trebaće im puno sunca i dosta vode.

Februar – ljubičica

Photo by Mike on Unsplash

Tokom vremena, ljubičice su dobile značenje vernosti i lojalnosti. Najčešća boja je, naravno, ljubičasta, ali postoje i druge nijanse. Cvetovi su pomalo osetljivi, pa možete prvo da ih držite unutra, a iznesete napolje tek po lepšem vremenu. Treba im skoro stalno vlažna zemlja.

Mart – žuti narcis

Photo by Yoksel 🌿 Zok on Unsplash

Narcis je pravo cveće za dočekivanje proleća, jer simbolizuje novi početak ili obnavljanje nečega. Ukoliko želite da procveta za vaš rođendan, obavezno ga držite u kući, a napolju ih možete posaditi najbolje na jesen, tako da imaju oko šest sati sunčeve svetlosti svakodnevno.

April – bela rada

Photo by Visual Stories || Micheile on Unsplash

Ovo cveće, poznato i pod nazivom krasuljak, označava mladost i čistotu. Postoje različite nijanse ovog cveta, ali svima im je zajedničko da će ulepšati dan skoro bilo kome. U bašti mogu da porastu do iznenađujuće visine, a neophodno im je puno vode i direktna ili makar delimična izloženost Suncu.

Maj – đurđevak

Photo by Vitolda Klein on Unsplash

Delikatno cveće u obliku zvona povezuje se sa majčinstvom i zato predstavlja jedan od najboljih poklona za Dan majki (Majčin dan). Na jednoj stabljiki pojavljuje se nekoliko cvetova koji se sjajno ističu u odnosu na zelenu površinu. Imaju sladak miris i mogu da opstanu u vlažnim i senovitim delovima bašte, a ne rastu puno u visinu.

Jun – ruža

Photo by Jane Duursma on Unsplash

Kao i kod karanfila, različite boje ruže imaju drugačija značenja, ali ono najopštije je – ljubav! Crvene ruže se povezuju baš sa romantičnom ljubavi, dok žute predstavljaju zanimljiv poklon za nekog rođenog u junu. Treba im mesto na kome se ne zadržava previše vode i barem šest sati sunčeve svetlosti.

Jul – žavornjak

Photo by Dominik Scythe on Unsplash

Ovo je definitivno cvet koji će privlačiti pažnju u vašoj bašti, a najčešće se povezuje sa gracioznošću i pozitivnošću. Ružičasta nijansa predstavlja nestalnost, žuta bezbrižnost, a ljubičasta ljubaznost i finoću. Treba mu direktna sunčeva svetlost i puno vode.

Avgust – gladiola

Photo by Uwe Conrad on Unsplash

S vremenom, ova biljka egzotičnih cvetova dobila je značenje integriteta i upornosti, jer prikazuje neumoljivost opstajanjem tokom najvrelijih meseci u godini. Često je smatraju staromodnim ili tradicionalnim cvetom, jer se gaji u vrtovima već vekovima. Ako ih posadite blizu ograde dvorišta, mogu da porastu nalik pravim tornjevima, a treba im, naravno, puno sunca i vode.

Septembar – Lepa Kata

Photo by Rebecca Asryan on Unsplash

Ovo cveće, poznato još kao aster, cveta na jesen i mnogi veruju da je vredno čekanja. Simbolizuje delikatnost i strpljivost, a najbolje raste u oblasti delimično u hladu, sa zemljom koja se lako isuši nakon zalivanja.

Oktobar – kadifa

Photo by Rebecca Niver on Unsplash

Kadife simbolizuju strast i kreativnost, a dolaze u žutim, narandžastim i crvenim nijansama koje simbolizuju promenu boje lišća na jesen. Cvetaju tokom cele jeseni, sve dok ne padne sneg, a postoji nekoliko podvrsta. Sve su lake za uzgajanje i dobro im je na suncu.

Novembar – hrizantema

Photo by Yoksel 🌿 Zok on Unsplash

Iako se često gaje kao godišnje biljke, zapravo su višegodišnje i cvetaju u raznim bojama pred kraj jeseni. Simbolizuju prijateljstvo i dugovečnost, tako da predstavljaju i zanimljiv poklon za nekog bliskog. Treba im puno sunca i vlažna zemlja.

Decembar – beli narcis

Photo by Masaaki Komori on Unsplash

Ovde je u pitanju isti rod kao kod žutog narcisa, ali se njegova bela varijanta povezuje sa decembrom, tako da je to jedini cvet koji ima veze sa dva različita meseca. Beli narcis lako procveta u decembru, a simbolizuje nadu i kao takav je dobar ukras za porodičnu trpezu i kuću. Treba mu što više sunca i suva zemlja.

Izvor: Better Homes & Gardens, Citymagazine.danas.rs

Naslovna fotografija: John-Mark Smith on Unsplash