“Znanjem za budućnost”. Takmičenje u programiranju i vožnji dronova i robotića u ETŠ “Mija Stanimirović”

Rotari zajednica Srbije i Crne Gore, i ove godine nastavila je akciju mBot robotića i edukativnih dronova za osnovne škole u Srbiji, koji su namenjeni učenicima 5. i 6. razreda osnovnih škola, za praktično učenje programskih jezika skreč i pajton, a po programu Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Rotari klub Niš-Medijana sa ostalim klubovima iz Niša, saradnju sa gradom započeo je 2020. godine. Nastavila se 2021. i 2022. dodelom dronova i robotića, a 2023. je organizovao okružno takmičenje u programiranju i letenju dronovima.

“Ove godine smo u petak 1. marta 2024. u Elektrotehničkoj školi “Mija Stanimirović” u Nišu, zajedno sa Rotari klubom Beograd-Čukarica organizovali ovogodišnje okružno takmičenje u programiranju i vožnji dronova i robotića pod nazivom „Znanjem za buducnost“. Pokrovitelj je kao i svih prethodnih godina bio Grad Niš i Gradonačelnica Dragana Sotirovski.” – ističe dr sci ecc. Marijana Matić, past predsednik 2017/2018 iz Rotari kluba Niš-Medijana

Foto – Dr sci ecc. Marijana Matić, past predsednik 2017/2018 Rotari kluba Niš-Medijana

Ove godine je na takmičenju učestvovalo 110 učenika iz osnovnih škola iz Niša, Vlasotinca, Prokuplja, Merošine, Pirota, Babušnice, Dimitrovgrada, Bele Palanke, Vranja, Leskovca, Bujanovca, Vladičinog Hana, Surdulice, Lebana, Bosilegrada, Aleksinca, Preševa, Medvedje, Gadžinog Hana, Soko Banje, Bojnika, Doljevca, Crne Trave i Podujeva.

Cilj akcije Rotari zajednice bio je podizanje digitalne pismenosti učenika i nastavnika i motivisanje da uče programiranje na atraktivan i praktičan nacin uz korišćenje nove moderne IT tehnologije, kao priprema za dalje obrazovanje i razvoj, a sve u cilju formiranja novih kadrova i njihovog lakšeg zapošljavanja u industriji novih tehnologija.

Najboljima su podeljene i adekvatne nagrade.

Global Digital Clinik