Zelena zastava za školu „Car Konstantin“

Osnovna škola „Car Konstantin“
Osnovna škola „Car Konstantin“

Osnovna škola „Car Konstantin“ iz Niša je postala bogatija za jedno novo priznanje – Zelenu zastavu i međunarodni sertifikat za eko-školu.

Školi je 19.10.2019. godine, na godišnjem sastanku ekoloških koordinatora na Zlatiboru, dodeljen sertifikat o stečenom statusu međunarodne Eko-škole. On se dodeljuje za dostignuća u sprovođenju i unapređivanju obrazovanja o održivom razvoju i stalnom poboljšanju po pitanjima životne sredine u samoj školi i njenoj široj okolini. Najviše priznanje uz to je Zelena zastava sa znakom Eko-škole koju je škola takođe dobila.

Priča o Zelenoj zastavi započela je 25.1.2018. godine, od kada su učenici o zaposleni, uz svesrdno zalaganje i podršku direktorke Gordane Milošević, prešli sedam programskih koraka Eko-škole.

Cilj programa Eko-škole je da se kroz različite aktivnosti razvija svest učenika i lokalne zajednice o važnosti suživota sa prirodom i da se naprave pozitivni pomaci u odnosu na očuvanje životne sredine.

Danas je međunarodni program Fondacije za obrazovanje za životnu sredinu (FEE) – „Eko-škole“ najpoznatiji model obrazovanja u oblasti životne sredine i održivog razvoja u svetu, osmišljen da se primenjuje kroz nastavu i vannastavne aktivnosti u obrazovnim ustanovama svih nivoa, a njegova misija je da edukuje mlade generacije da budu osetljive na prirodu i pitanja zaštite životne sredine, okruženje i osnaži ih za donošenje odgovornih odluka o razvoju društva u budućnosti.

Eko-škola „Car Konstantin“ stalnim aktivnostima na zaštiti životne sredine podiže svest učenika da postanu glavna pokretačka snaga promena održivog razvoja društva, kroz zabavu i aktivno učenje.

Priznanje koje je škola dobila je samo dodatna motivacija da se nastavi istim putem, korak dalje u očuvanju životne sredine i održivom razvoju. Ništa neće biti teško, jer je to jedini ispravan, pravi zeleni put.

Global Digital Clinik