Miloš Grozdanović – dobitnik Nagrade “Slaviša Nikolin Živković” za 2019. godinu

Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša
Slaviša Nikolin Živković

Žiri književne nagrade Slaviša Nikolin Živković, koju pod pokroviteljstvom Grada Niša dodeljuje Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, odlučio je da ovogodišnju nagradu dodeli Milošu Grozdanoviću za rukopis romana “Herceg Polanski – Usmeni ispit iz kreativnog pisanja”

Miloš Grozdanović nagrađen je za originalni pripovedački postupak i vešto ispričanu priču o događajima koji su “bili inicijalna kapisla za mnoga dešavanja, koja su odredila sudbinu 20. veka”.

Iz različitih vizura, posredstvom zapisa, pisama, ispovesti i svedočenja mnogih ličnosti koje su na bilo koji način bile u vezi sa glavnim akterima atentata na austrougarskog prestolonaslednika, autor na svoj način razrađuje klasičnu tezu o počiniocu ubistva čistih pobuda i žrtvi koja je izazivala zlo.

Herceg Polanski – Usmeni ispit iz kreativnog pisanja predstavlja uspešan književni eksperiment, u okviru koga se u postmodernističkom ključu vešto spajaju različite žanrovske forme i književne vrste. Saopštio je žiri koji čine Ivan Cvetanović, Velimir Ilić i Goran Živković Gorki.

Nagrađeni autor, Miloš Grozdanović, rođen je u Nišu 1984. godine. Do sada je objavio romane Yugo (2009), Uzrok smrti ne pominjati, ni u crkvenim knjigama, ni u molitvama (2011) i Mali roman o Konstantinu Velikom (2013). U saradnji sa dramskim piscem Nebojšom Romčevićem 2014. godine uredio je zbirku priča Grubb stories 2, a njegove priče prevedene su na bugarski jezik.