Pravilna ishrana – dostupna svima, za svet bez gladi

Učenici Ugostiteljsko – turističke škole
Učenici Ugostiteljsko – turističke škole

Učenici Ugostiteljsko – turističke škole pripremali zdravu hranu za osnovce OŠ Dr Zoran Đinđić povodom obeležavanje Svetskog dana zdrave hrane.

U Ugostiteljsko – turističkoj školi postoji tradicija obeležavanja Svetskog dana zdrave hrane, a saradnja sa OŠ Dr Zoran Đinđić traje već tri godine i zajedničkim snagama se trudimo da podignemo svest mladih o važnosti zdrave i raznovrsne ishrane za pravilan rast i razvoj u njihovom dobu. Manifestacija je ove godine organizovana 18. oktobra u prostorijama OŠ Dr. Zoran Đinđić pod sloganom „Pravilna ishrana – dostupna svima , za svet bez gladi“.

Inače , u Srbiji je mesec oktobar određen kao mesec promocije pravilne ishrane i fizičke aktivnosti, a uz podršku Ministrstva zdravlja Republike Srbije , 16. oktobar se obeležava kao Svetski dan zdrave hrane od 2001. godine.

Cilj obeležavanja ovog dana je informisanje učenika i sticanje znanja u vezi sa pravilnim navikama u ishrani, kao i promocija zdravog načina ishrane kao stila života. Savremeni način života doneo je i promenu načina ishrane koji karakterišu neredovno obroci , veći unos brze hrane i smanjeni unos voća i povrća.

Da bismo podigli svest o šretnosti nepravilne i neredovne ishrane učenici obrazovnog profila kuvar i kulinarski tehničar Ugostiteljsko – turističke škole su pripremili svojevrsni sto zdrave hrane , sa posebnim akcentom na hranu bogatu vitaminima, mineralima i proteinima kao što je hrana biljnog porekla , riba i meso, integralne žitarice , voće i povrće.

Tako da su svi prisutni na ovoj manifestaciji imali priliku da probaju zdrava jela pripremljena od probranih namirnica , a ujedno veoma ukusnu kao što su:pita sa sirom, pita sa jabukma, mornarski marinat, heljdine palačinke sa piletinom i pavlakom, vitaminsku salatu, grilovano povrće, kuvana variva sotirana na puteru, rolovani fileti oslića sa šargarepom, rolnice od piletine sa slaninom.

Poslastičari obradovali slatkišima

Učenici Ugostiteljsko – turističke škole su za svoje mlađe drugare ,naravno, pripremili i slatkiše kojima su se oni posebno obradovali. Učenici obrazovnog profila poslastičar su ih obavestili da mogu nesmetano da ih konzumiraju jer ne sadrže šećer i da steknu naviku da koriste samo takve slatkiše napravljene od svežeg i suvog voća. Svako voće sadrži voćni šećer koji kolaču daje neophodnu slatkoću, ali i veliku količinu minerala, vitamina i vlakana neophodnih za zdravu ishranu.

Osnovci su se zasladili bombicama od suvih šljiva integralnim keksićima sa suvim grožđem, mafinima od heljdinog brašna sa mešanim voćem, kolačima od heljde sa medom i orasima, kao i suvim voćem u crnoj čokoladi sa 70 % kakao, koja je zdrava naročito za srce jer podiže nivo dobrog HDL holesterola i štiti krvne sudove.

Učenicima OŠ Dr Zoran Đinđić i njihovim roditeljima su se veoma dopali predlozi učenika Ugostiteljsko – turističke škole za zdrav način ishrane kao i pripremljena jela i slatkiši. Za sve one koji su poželeli da ih pripreme kod svojih kuća, učenici i nastavnici Ugostiteljsko – turističke škole su pripremili recepte sa slikom jela ili slatkiša.

Na manifestaciji obeležavanja Svetskog dana zdrave hrane su bili prisutni učenici svih obrazovnih profila Ugostiteljsko – turističke škole

Kuvar, poslastičar, konobar, kulinarski, ugostiteljski i turističko – hotelijerski tehničar sa predmetnim nastavnicima Ančicom Dimitrijević, Vijoletom Penkov, Stefanom Veljkovićem, Radojicom Milošević, kao i direktorkom škole Draganom Minčić i organizatorom praktične nastave Marijanom Andrejić.

Učenici su bili u svojim radnim uniformama što je osnovcima bilo posebno zanimljivo , tako da su proveli prijatne trenutke u zajedničkom druženju.

Ovakva saradnja dveju škola je ujedno i promocija Ugostiteljsko – turističke škole jer se mnogi osnovci nakon ovakvih susreta opredele za nastavak školovanja upravo u ovoj srednjoj školi.

Global Digital Clinik