Zašto su Vasilije, Natalija, Luka, Jana, Milan i Jovan ponos Srbije?

Vasilije Natalija Luka Jana Milan Jovan

Vasilije, Natalija, Luka, Jana, Milan i Jovan su ovogodišnji govornici na Forumu mladih naučnika, koji će se održati  21. maja u 11 časova. Hajde da malo bolje upoznamo ove mlade ljude.

Vasilije Pantelić, Natalija Tanić, Luka Radičević, Jana Dragović, Milan Đorđević i Jovan Arizanović su imena mladih genijalaca iz Srbije, koji će se predstaviti široj javnosti u okviru sedmog Foruma mladih naučnika. Ovi mladi genijalci nisu prisutni svakog dana u medijima. Oni se ne eksponiraju, a svojim delima potvrđuju da vrede. 

Zašto na ove mlade ljude svako od nas treba da bude ponosan?

Vasilije Pantelić – Student Univerziteta Jejl

Ukoliko za Vasilija Pantelića kažemo ponos Srbije, nećemo pogrešiti. Maturant je Četrnaeste beogradske gimnazije, a od jeseni će biti brucoš na Jejlu, jednom od tri najbolja univerziteta u svetu. On je nagrađen najvećim priznanjem koje mogu da daju jednom brucošu – punom stipendijom od 80.000 dolara godišnje za studiranje i stanovanje. 

Iako je tek na pragu punoletstva, Vasilije već je uradio veliku stvar. U oštroj konkurenciji više od 40.000 srednjoškolaca iz celog sveta, mladi Beograđanin našao se među 1.500 odabranih. 

Januara 2021. godine dobija Svetosavsku nagradu Ministarstva prosvete „za pokazane izuzetne rezultate na međunarodnim takmičenjima iz hemije, biologije, geografije, ekologije, koji su prepoznati i od strane Srpske akademije nauka i umetnosti, Istraživačkog centra Petnica i drugih fondacija koje nagrađuju i podržavaju mlade talente. Nastavak njegovog obrazovanja stipendiraće poznati Univerzitet Jejl.“

Vasilije Pantelić polaznik je i Istraživačke stanice „Petnica“ i član Centra za talente Beograd 2, gde je radio mnogobrojne projekte. Bio je treći na svetu na Međunarodnoj olimpijadi iz geografije u Hongkongu, a drugi u Evropi. Osvajao je medalje i na olimpijadama iz hemije. 

Natalija Tanić – Gimnazija Zaječar

Najmlađa ovogodišnja učesnica Foruma mladih naučnika dolazi iz Gimnazije Zaječar. Rođena je 31. januara 2004. godine u Zaječaru. Osnovnu školu „Đura Jakšić“ završava kao dobitnik Vukove diplome i učenik generacije.  Tokom svog osmogodišnjeg obrazovanja učestvovala je na mnogim takmičenjima iz prirodnih i društvenih nauka, likovnim i literarnim konkursima. Sa istraživačkim radom na temu ,,Razvoj apotekarstva u Zaječaru” osvaja 2. nagradu na regionalnom takmičenju. Samim tim, stiče plasman na republičko takmičenje, gde osvaja 2. nagradu u kategoriji testa i 1. nagradu u kategoriji odbrane rada, što je njen najveći uspeh do tada .

Na takmičenju iz francuskog jezika, koje je organizovao nemačko-austrijski kulturno-edukativni centar ,,Willkommen“ iz Kraljeva osvojila je 3. mesto. U okviru nedelje Departmana za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu pisala je esej na temu ,,Sto godina od smrti Kralja Petra I Karađorđevića” i osvojila maksimalan broj bodova na kvizu povodom godišnjice šestoaprilskog rata. Učestvovaće na okružnim takmičenjima iz istorije.

U okviru godine jubileja Muzeja u Zaječaru biće učesnik projekta Romuliana digital laboratory, koji je međunarodnog karaktera i organizuje ga UNESCO, u saradnji sa zaječarskim muzejem. Polaznica je IS „Petnica“ i članica regionalnog centra za talente u Beogradu i Boru.

Luka Radičević – Student fakulteta društvenih nauka, Univerzitet u Ljubljani

Luka Radičević je student završne godine osnovnih akademskih studija međunarodnih odnosa na Fakultetu Društvenih Nauka Univerziteta u Ljubljani. Nakon završenog bilingvalnog odeljenja za engleski jezik u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu i učešća na svetskom debatnom takmičenju u Ljutomeru, Slovenija, Luka rešava da svoje snove oproba baš u toj zemlji.  Na fakultetu povremeno asistira pri istraživačkom radu. Svoju ljubav prema nauci ispoljava i kroz ulogu demonstratora u naučnom centru ”Kuća eksperimenata” u Ljubljani. Za Naučni Centar je napisao i prilagodio mini lingvistički eksperiment zasnovan na hipotezi automatskog čitanja, dok trenutno radi na scenariju za naučnu predstavu ”Jezikologija”. 

Luka je autor sedam objavljenih naučnih radova i kratkog poglavlja u zborniku. Trenutno radi na još četiri istraživačka projekta iz oblasti koju studira. Projekat koji bi istakao je samostalno istraživanje o uticaju virusa korona na konzularne odnose. Jedan od interdisciplinarnih radova u čijem pisanju je učestvovao bio je nagrađen. 

Naučni rad je zavoleo kao dugogodišnji polaznik seminara lingvistike u Istraživačkoj stanici Petnica. Iako sebe vidi u nauci, povremeno se bavi i preduzetništvom. Svojim radom nastoji da ojača vezu između Srbije i Slovenije, a jednog dana bi voleo da kao nezavisni stručnjak predstavlja Srbiju u okviru neke od međunarodnih vladinih organizacija. 

Dobrovoljni je davalac krvi, a u slobodno vreme se bavi humanitarnim radom, gde kroz trčanje polumaratona i kraćih trka sakuplja novac za one kojima je najpotrebniji.

Jana Dragović – Gimnazija u Kuršumliji

Jana Dragović, učenica je Gimnazije prirodno – matematičkog smera u Kuršumliji. Završila je Osnovnu školu „Miloje Zakić“, gde je proglašena za učenicu generacije. Završila je i Muzičku školu „Kornelije Stanković“ u Prokuplju. Učestvovala je na FLEKS programu, te je godinu dana srednje škole provela u SAD-u.

Tokom osnovne i srednje škole, bila je veoma aktivna na takmičenjima iz matematike i fizike. Ponosna je na zavidne rezultate, koje je ostvarivala u tom periodu. Jedno vreme bavila se učenjem programskih jezika HTML i CSS, a trenutno uči Pajton. Sa samo 9 godina je počela da svira klavir. 

Janin prvi susret sa svetom fizike kao nauke desio se u školi u šestom razredu. Od tog trenutka, fizika postaje Janin omiljeni predmet te stalno istražuje dostignuća vezana za pomenutu oblast. Jana je bila i polaznik Istraživačke stanice Petnica. Upravo u IS „Petnica“ na seminaru Fizike 2, u paru je radila na projektu “Određivanje koncentracije cestica cađi fotoakusticnom spektroskopijom”. 

Decembra 2020. godine, Jana osvaja zlatnu medalju na Svetskoj olimpijadi inovativnih radova.

Brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima krunisani su Svetosavskom nagradom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Milan Đorđević – Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu

Milan Đorđević, student je Biološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, gde ima prosečnu ocenu 9,78. Učesnik je u brojnim istraživačkim projektima, dobitnik brojnih nagrada i predstavlja pravi ponos Svilajnca, ali i Univerziteta u Beogradu. Pred njim je put ka vrhu nauke, a svojim dostignućima svakodnevno čini ponosne građane Srbije. Bio je član studentske organizacije „AIESEC“ i do sada je učestvovao u kreiranju velikog broja naučnih radova.

Jovan Arizanović – Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu

Jovan Arizanović, maturant je Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, specijalnog odeljenja za matematičare. Na Međunarodnoj Žautikovskoj olimpijadi u Kazahstanu, održanoj od 7. do 13. januara 2021. godine, osvojio je zlatnu medalju u konkurenciji od preko 1000 učesnika iz celog sveta. LJubav prema matematici otkrio je još kao osnovac u nižim razredima, a da je vanserijski talenat primetila je njegova tadašnja učiteljica u OŠ „Ćele Kula“ LJiljana Marković. 

Kako je vreme odmicalo Jovan je sve više vremena provodio rešavajući zadatke. Gimnaziju „Svetozar Marković“ u Nišu upisuje već u sedmom razredu osnovne škole. Kao učenik pomenute Gimnazije uz podršku svojih profesora, Jovan je svake godine osvajao medalje na domaćim i međunarodnim takmičenjima i/ili olimpijadama. Kako sam Jovan kaže u razgovoru za portal „Niške Vesti“, matematika jeste predmet iz kojeg se najviše takmičio, ali se često takmičio i iz fizike i informatike. 

Pored svega ovoga, Jovan voli da eksperimentiše u domenu programiranja. Inače, 21. maja kada se Forum mladih naučnika organizuje, Jovan će proslaviti svoj rođendan.

Vasilije, Natalija, Luka, Jana, Milan i Jovan vas čekaju na Forumu mladih naučnika.

Humanitarna organizacija „Nađi Raula“ iz Niša uz podršku Naučno – tehnološkog parka u Nišu i ove godine organizuje tradicionalni Forum mladih naučnika. Ovogodišnji forum održava se u petak, 21. maja 2021. godine u 11.00 časova na digitalnim platformama Humanitarne organizacije „Nađi Raula“.

Organizatori posebno ističu važnost održavanja ovogodišnjeg foruma:

„Želimo da prikažemo pravo bogatstvo naše države. Želimo da pokažemo da za Srbiju ima nade! Želimo da pokažemo da je Srbija rasadnik talenata, tako da ćemo javnosti predstaviti šestoro mladih, talentovanih i zdravo ambicioznih ljudi, ljudi pred kojima su blistave karijere“ – izjavio je Obren Milić, ispred organizacije „Nađi Raula“ i dodao: „Nakon prvog panela, očekuje nas i kratka studija slučaja, koju će držati predstavnici Naučno – tehnološkog parka u Nišu. Voleli bismo da se naši posetioci upoznaju sa mogućnostima koje pruža NTP, kao važna institucija u gradu.“