Zašto izlazimo umorni iz kancelarije?

Kraj je radnog vremena i približno u isto vreme kolone ljudi napuštaju svoja radna mesta. Žurimo u automobile i vozila gradskog prevoza, sa željom da što pre signemo kući i zaboravimo kancelarijsku atmosferu, obaveze i saradnike, obećanja kupcima i dobavljačima, imejl poruke, stres posle sporova oko sitnica…

Šta je to u kancelarijama što nas čini umornim, uhvaćenim u zamku svakodnevice, a na duži rok i nezadovoljnim sobom?

Izvesna istraživanja pokazuju da i u najbolje zamišljenim kancelarijama zaposleni na neki način pate, i da produktivnost nije na zavidnom nivou. Oko 38% prosečnih administrativnih radnika, prema tim podacima, radi produktivno samo tri sata tokom osmočasovnog radnog vremena. Oko 30% zaposlenih zapamti jedva 30% onoga što je pročitalo, a 10% radnika samo 10% pročitanog. Problem sa koncentracijom je očigledan, ali i sa organizacijom, pošto oko 18% kancelarijskih radnika provede više od 31 sat mesečno na sastancima bez ikakve potrebe i rezultata.

Rešenje za ove i druge probleme u kancelarijama, ili bar deo njih, leži u dizajnu radnog prostora. Stručnjaci upozoravaju da ovu temu nikako ne treba zanemarivati i da o njoj treba da razmisle vlasnici kompanija, uprave, ali i sami zaposleni. Inicijativa može da potekne baš od vas.

Krenimo od nameštaja. Kancelarijski nameštaj nisu samo stolice i stolovi, mada su oni najvažniji. Proverite jednostavno osnovne ergonomske pretpostavke. Ekran mora da bude na udaljenosti 60-90 cm od očiju, a njegova gornja ivica u nivou očiju kada sedite uspravno, ili blago ispod tog nivoa. Stopala treba da budu položena na pod ili postolje za stopala, sa kolenima u nivou kukova. Ukoliko radite na laptopu, nabavite odvojenu tastaturu.

Ako kancelarija nema dovoljno prostora, ili dovoljan broj plakara, fioka, ormara, garderobera, dominantan će biti nered. Razbacani papiri, registatori ili kancelarijski pribor ne komplikuju samo rad, oni unose vizuelni haos koji nikome ne prija. Ukoliko ne možete da uradite više, odvojite dnevno samo desetak minuta, bar donekle rešite problem, i uredite svoj deo kancelarije.

Loše osvetljenje smanjuje koncentraciju, inspiraciju i kreativnost, a izaziva umor, probleme sa vidom, glavobolju, razdražljivost. Uvek možete na svom radnom stolu dodati fokusiranu svetlost stone lampe  ako nemate dovoljno prirodne ili centralne kancelarijske.

Temperatura kancelarije može ozbiljno da smeta zaposlenima i utiče na njihovo zdravlje. Kancelarija mora biti organizovana tako da nikome ne šteti blizina radijatora, prozora ili klima uređaja. Razgovarajte sa nadležnima ukoliko imate problem položaja radnog stola. Ako vam je, međutim, samo prohladno, donesite odgovarajuće jastuče, džemper, pokrivač za kolena. Imajte u vidu da je bolje za rad da vam bude malo toplije nego hladno.

O lošem kvalitetu vazduha i njegovom uticaju na zdravlje mnogo se govori proteklih godina, posebno zimi. Na vazduh u kancelarijama dodatno utiču elektronski uređaji, broj zaposlenih koji kacelariju koriste i broj osoba koje zbog posla ulaze i izlaze tokom radnog vremena. Idealno bi bilo redovno provetravanje, ali ako je vazduh napolju zagađen ni to nije moguće. Dobro bi bilo, zato, nabaviti prečišćivač vazduha. Postoje i mali modeli za radni sto, ako se kolege ne slažu da treba investirati u nešto veće i skuplje.

Biljke, takođe, prečišćavaju vazduh, doprinose dobroj atmosferi i unose deo prirode u kancelariju. Dobro je da imate uz sebe, na stolu, zidu ili ekranu računara lepu fotografiju prirode. Unesite i boje na svoj sto za bolje raspoloženje.

Na poslu ne bi trebalo da budete gladni, a posebno ne žedni. Ako želite da otklonite umor pripremite zdrave grickalice za pauze u radu i dovoljno vode.

Odvojite vreme za planiranje posla ujutro i analizu urađenog na kraju radnog vremena. Tako ćete smanjiti nivo stresa.

Razmislite da li vam smeta buka u kancelariji. Možda su rešenje slušalice sa muzikom  koje ćete koristiti, ali samo s vremena na vreme, kad je to neophodno.

Odredite vreme za pauzu i prošetajte. Ustanite od stola u određenim intervalima i protegnite se, ili uradite jednostavne vežbe.

Zanimljivo je da na umor u kancelariji mogu da utiču i mirisi, uobičajeni za prostore u kojima radi više osoba, okruženih kancelarijskim nameštajem, računarima i papirima. Imajte kod sebe bočicu esencijalnog ulja koju ćete upotrebiti kad zatreba, makar samo da je na trenutak pomirišete. Poznato je da miris bora povećava budnost, cimeta poboljšava fokus, lavande opušta, peperminta podiže raspoloženje, limuna razbuđuje.

 

Global Digital Clinik