Zasluženo: Niš GRAD BUDUĆNOSTI

Pobeda
Foto: Pixabay

Niš je na listi evropskih gradova i regiona budućnosti magazina „Fajnenšel tajms“ za ovu i narednu godinu.

Na osnovu uslova poslovanja, rangirano je gotovo 500 gradova i 150 regiona. Na prvoj poziciji malih evropskih gradova je mađarski Debrecin.

Niš je na sedmom, a kao region na trećem mestu za 2018/2019. godinu.

Prestižnu poziciju Grad Niš zaslužio je zahvaljujući, pre svega, do sada uspešno realizovanim investicijama i izgradnjom novih fabrika u kojima je posao našlo blizu 10.000 radnika, uz još oko 7000 novih radnih mesta u periodu do konačne realizacije projekata.

Način rada i saradnje sa investitorima, iskustva postojećih investitora i način promocije i valorizacije potencijala grada:

jak Univerzitet u Nišu, industrijska tradicija, postojanje infrastrukture u gradu i putna povezanost grada evropskim putnim pravcima, ali i jasna podrška lokalne samouprave kroz Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj i projekte i ostale institucije i kvalitet života koji garantuju i aktuelni, veliki, infrastrukturni projekti Grada Niša.

Na listu britanskog magazina,Niš je plasirao 430 miliona evra direktnih stranih investicija u poslednjih nekoliko godina.

Niš region budućnosti

Pre septembarskog poziva iz redakcije magazina, Niš je dva puta pokušao da uđe na listu Fajnenšel tajmsa.

Niš ima oko 30.000 nezaposlenih i u pripremi su radna mesta za još 8.000 ljudi – u dve nove fabrike koje se grade „Imi“ i „Cumtobel“, ali i u „Asteru“, „Džonson elektriku“ i „Leoniju“.

Fajnenšel tajms je ocenio Niš i okolinu regionom budućnosti, a mladi iz Niša nadaju se da će biti bolje i da grad ima perspektivu.

U FDI magazinu se, pored Niša, na pojedinim listama nalaze i Beograd, Šabac, Zrenjanin, Vojvodina kao region.

Inače, Fajnenšel tajms (Finacial Times) je međunarodni poslovni list koji se smatra jednim od najuglednijih listova na svetu, odnosno najčitanijim među vodećim poslovnim ljudima širom sveta, i jedna od tematskih publikacija Fajnenšel tajmsa je FDI Magazine.

FDI Magazine
Foto: FDI Magazine

Na osnovu prepoznatih rezultata, Grad Niš je kontaktiran od strane FDI Magzina septembra 2017. godine i pozvan da dosatvi dodatne podatke na osnovu kojih je rangiranje i izvršeno.

“Izuzetna nam je čast da je eminentni Fajnenšel tajms prepoznao naše napore i postignute rezultate. Ova nagrada je dokaz da smo na pravom putu, podstrek i obaveza da dalje radimo i ponovo učinimo Grad Niš privrednim centrom ovog dela Srbije i Balkana.”, rekao je povodom ove nagrade gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

U okviru jednog od najvećih sajmova investicija i nekretnina u svetu MIPIM, koji se uskoro održava u Kanu, Gradu Nišu biće uručena priznanja.

Global Digital Clinik