Zaplenjeno 150 kilograma droge prilikom hapšenja kriminalne grupe, pretresi i u Nišu

miistarstvo unutrasnjih poslova, policija, mup, sup,

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da je u Srbiji uhapšeno devet osoba, dok je na teritoriji Češke Republike 6. maja uhapšen jedan od organizatora organizovane kriminalne grupe Vladan Šumarević.

Pripadnici policije uhapsili su devetočlanu organizovanu kriminalnu grupu i zaplenili više od 150 kilograma raznih narkotika, najviše amfetamina.

U akciji kodnog naziva „Belvedere“, pretresano je 12 lokacija i to na teritoriji Beograda, Novog Sada, Niša, Leskovca i Sremske Mitrovice.

Hapšenja u Srbiji su izvršena po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa SBPOK 4. maja.

Naredba o sprovođenju istrage doneta je protiv 11 osumnjičenih i to: Vladana Šumarevića, Igora Šćepanovića (drugi organizator ove organizovane kriminalne grupe), Petra Delića, Miroslava Pavlovića, Slavka Delića, Aleksandra Gosića (prethodno prezime Petrović), Mladena Todorovića (koji se nalazi u pritvoru u Bosni i Hercegovini zbog izvršenja drugog krivičnog dela), Miloša Milovanovića, Slavka Jovanovića (prethodno ime Stevan Dulić), Zahira Hodžića i Milice Ivanović.

Postoje osnovi sumnje da je ova organizovana kriminalna grupa na teritoriji Srbije u periodu od 27. septembra 2023. do 4. maja 2024. godine izvršila krivična dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i udruživanje radi vršenja krivičnih dela, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Ova organizovana kriminalna grupa je u tom periodu, postoje osnovi sumnje, prodala na teritoriji Srbije oko 172 kilograma amfetamina i 10.000 tableta MDMA (ekstazi). Prilikom pretresa pronađena je i oprema i supstance koje su namenjene za proizvodnju opojne droge i oko 50.000 evra.

Na saslušanju kod javnog tužioca za organizovani kriminal jedan od organizatora Igor Šćepanović i jedan od pripadnika Miroslav Pavlović su priznali izvršenje krivičnog dela.

Javni tužilac za organizovani kriminal predložio je sudiji za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu da se u odnnosu na sva lica odredi pritvor o čemu je sud doneo rešenje o pritvoru za sve osumnjičene.

U akciji kodnog naziva „Belvedere“ učestvovale su i policije Austrije i Češke, objavili su prethodno mediji.

Global Digital Clinik