Zaplenjena “lažna” sportska garderoba u kombijima kurirskih službi

Carinski službenici su proteklih dana su u saradnji sa policijom, u dubinskim kontrolama, zadržali 35 kg rezanog duvana i preko 300 odevnih predmeta zbog sumnje da povređuju pravo intelektualne svojine, kao i više od 600 pari neprijavljene obuće, saopštava Uprava carine.

Najsvežiji prekršaj desio se na auto-putu Beograd-Niš, kod naplatne rampe Nais, kada su carinici zaustavili kamion kurirske službe šabačkih registarskih oznaka.

Vozač iz Aleksinca (58) rekao je da prevozi robu iz Beograda u Niš.

Foto: Uprava carine

Vozilo je dopraćeno do magacina kurirske službe u Nišu kako bi tovar bio detaljno pregledan. Nakon istovara celokupne pošiljke pronađeno je 35 kg rezanog duvana, preko 600 pari razne ženske obuće, kao i nekoliko komplet trenerki „Nike“ i „Adidas“ za koje se sumnja da su kopije poznatih brendova.

Sumnjiva garderoba i kod Novopazaraca

Јoš dva slučaja desila su se na magistralnom putu Raška-Kraljevo kod mesta Bogutovac. Oba puta pregledana su vozila kurirskih službi šabačkih registarskih oznaka kojim su upravljali Novopazarci.

Prvi kombi zaustavljen je 12. februara oko 19 časova, ali je zbog nemogućnosti pregleda dopraćen do carinske ispostave Kraljevo gde je izvršena detaljna kontrola.

Tom prilikom u tovarnom delu pronađene su trenerke „Nike“ sa oznakama fudbalskih klubova „FCB“, „Manchester City“, „Roma“ i drugih, helanke „Nike“, trenerke i helanke „Adidas“ kao i 90 dukseva Nike“ sa amblemom Džordana.

Sat vremena kasnije na istom mestu zaustavljen je još jedan kombi kurirske službe. Prilikom detaljnog pregleda na Terminalu CI Kraljevo u tovarnom delu kombija otkriveno je preko 50 trenerki sa oznakom „Nike“.

Zaplenjenu robu nije pratila  neophodna dokumentacija koja bi svedočila o poreklu i plaćenim dažbinama.