Zagađenost vazduha: Niš prestigao Peking

Zagađenost vazduha
Niš iz vazduha. Foto: Ilustracija

Zagađenost vazduha u Srbiji poslednjih godina je česta tema. Rezultati Batuta pokazali su da je prošle godine u Nišu koncentracija čestica PM 2.5 veća nego u Pekingu.

Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ analizirao je zagađenost vazduha na teritoriji Srbije. Njihov zaključak bio bi „Ne znamo dovoljno“, ali podaci pokazuju da situacija nije dobra.

Niš je prestigao Peking po prosečnoj godišnjoj vrednosti PM 2.5 čestica. Prema zvaničnim rezultatima, nivo tih čestica u Nišu je 47, a u Pekingu 42,6, prenosi Blic.

 

zagađenost vazduha
Printscreen

PM 2.5 čestice su respirabilne čestice koje nakon inhalacije prodiru do najfinijih dubokih struktura respiratornog trakta (alveola). Udisanje PM čestica skraćuje dah, srce se napreže da bi kompezovalo smanjeni unos kiseonika i pri tom se iscrpljuje. Mogu izazvati osećaj gušenja čak i napad astme.

Prema Batutovom izveštaju, u Nišu je srednja godišnja vrednost ovih čestica bila 47,00 µg/m3. Poređenja radi, u Pekingu je vrednost 42,6. U našem gradu primećen je i trend porasta aerozagađenja dimom.

Koncentracija olova u Nišu  bila je 9,70 µg/m3, što je skoro 20 puta veća vrednost od dozvoljenih 0,5 µg/m3 .