Zabrana putovanja u EU za građane Srbije produžena do kraja meseca

zabrana putovanja
Srbija i EU / Foto: European commision, Insajder

Zabrana putovanja u EU za građane Srbije ostaje na snazi do kraja meseca, kada će se situacija ponovo razmatrati.

Zemlje članice odlučile su da ne menjaju listu trećih zemalja za koje ne važe ograničenja putovanja. Zabrana putovanja odnosi se i na Srbiju. Iako su epidemiološki pokazatelji u Srbiji bolji, u radnim telima EU preovladala je ocena da situacija još uvek nije dovoljno stabilna, navode izvori EU.

Do povratka Srbije na pozitivnu listu moglo bi da dođe za dve nedelje, kada se ponovo bude ažurirala lista, pod uslovom da epidemiološka situacija u zemlji ostane povoljna.

Lista zemalja kojima je omogućeno slobodno putovanje u EU ima snagu preporuke, što znači da svaka članica zadržava pravo da sama odluči kako će postupati sa zemljama koje su na pozitivnoj listi.

Srbija je bila uključena na ovu listu 1. jula, ali je već dve nedelje kasnije sa nje skinuta, zbog novog porasta infekcija koronavirusa. Od tada su na snazi restrikcije putovanja, koje bi mogle biti ukinute najranije krajem septembra.

Izrael ukinuo karantin za naše državljane koji putuju u tu zemlju

Ambasador Jahel Vilan danas je, prilikom predaje akreditivnog pisma, obavestio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je od danas za Izrael Srbija na takozvanoj „zelenoj listi“.

To znači da srpski državljani ne moraju u karantin po dolasku u tu zemlju.

Izvor: Insajder