Za uklanjanje divljih deponija u Srbiji 75 miliona dinara

divlje deponije
Foto: pixabay

Gradovi i opštine mogu da kandiduju projekte za prevenciju nelegalnog odlaganja i uklanjanje otpada, koje će Ministarstvo zaštite životne sredine u ovoj godini sufinansirati sa 75 miliona dinara. Rok za prijavu počeo da teče od 7. juna, a trajaće do 22. juna 2021. godine, saopštavaju iz Ministarstva.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pozvala je gradove i opštine da kandiduju projekte za prevenciju nelegalnog odlaganja i uklanjanje otpada, jer će ministarstvo za sufinansiranje tih projekata u ovoj godini dodeliti 75 miliona dinara.

Vujović je navela da je rok za prijavu počeo da teče od 7. juna, a trajaće do 22. juna 2021. godine.

„Pozivam lokalne samouprave i gradske opštine koje imaju problem s divljim deponijama na svojoj teritoriji, da iskoriste priliku i prijave projekte kako bi dobile podršku države. Ministarstvo koje vodim je po prvi put raspisalo ovakav konkurs, jer u Srbiji, na žalost, imamo veliki broj divljih deponija, koje su često u blizini reka ili u gradskim zonama blizu naselja. Odlučni smo u nameri, da zajedno sa lokalnim samoupravama, rešavamo ovaj višedecenijski problem, a konkurs je prvi korak u tom smeru“,  rekla je ministarka.

Ona je dodala da su planirane i pojačane kontrole, kako jednom očišćene i revitalizovane lokacije, ne bi ponovo postajale deponije.

Govoreći o konkursu, Vujović je rekla da će sredstva biti dodeljena u maksimalnom iznosu od 80 odsto opravdanih troškova, a najmanje 20 odsto troškova snosiće grad ili opština. Glavni kriterijumi za dodelu sredstava biće stepen opšteg uticaja i značaj projekta za životnu sredinu, kao i spremnost projekata.