Za bolji život u niškim selima: Program pronatalitetnog razvoja

Dodela subvencija poljoprivrednim proizvođačima
Dodela subvencija poljoprivrednim proizvođačima

Grad Niš je kroz program poslovanja Centra za socijalni rad izdvojio sredstva za pronatalitetni razvoj na ruralnom području, kako bi žitelji sela u okolini Niša ostali da žive u svojim sredinama.

„Kroz socijalnu podršku i izdvajanjem podsticajnih sredstava želimo da pomognemo meštanima sela da započnu neku sopstvenu delatnost poput seoskog turizma, voćarstva, povrtarstva i pčelarstva“, rekla je gradska većnica Tijana Đorđević Ilić.

Obilazak porodice u niškom selu; Foto: Grad Niš
Obilazak porodice u niškom selu; Foto: Grad Niš

Zaustavljanje negativnih trendova života na selu

„Ovo je početak akcije u kojoj smo obišli šest porodica koje su aplicirale i ispunile određene kriterijume utvrđene ovim programom. Želimo da obiđemo sva sela u gradskim opštinama Niša i pomognemo najugroženijim porodicama. U toku je “mapiranje” porodica koje ispunjavaju uslove u okviru ovog programa, a koji će se realizovati do kraja godine“, rekla je većnica Ilić.

O dodeli grantova, koji će iznositi 140 hiljada dinara, na osnovu prethodno određenih kriterijuma, odlučivaće stručna služba Centra za socijalni rad.

Grad je za ove namene izdvojio pet miliona dinara koje pored novca za dodelu grantova uključuju i sredstva neophodna za rad saradnika i stručnih timova, a biće organizovane i tribine kako bi se potencijalnim korisnicima ovaj program maksimalno približio.