Za 133. godišnjicu novi izgled niškog Narodnog pozorišta i premijera

Narodno pozorište

Nišlije će u martu imati prilike da uživaju u raznovrsnoj ponudi Narodnog pozorišta.

U okviru festivala „Teatar na raskršću“  pored domaćih, u pozorištu će biti igrane i predstave gostujućih pozorišta iz regiona.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za sredu, 11. marta u 20 časova, kada se obeležava i Dan pozorišta.

Ovaj datum je bitan jer je 11. marta 1887. godine izvedena prva predstava niškog pozorišta „Sinđelić“. Inicijatori osnivanja pozorišta bili su Stevan Sremac, Milorad Petrović, Stevan Nikšić, Henrih Liler i Špira Kalik. Upravnik je bio Mihajlo Dimić, a prva predstava „Srpski ajduci“, Jovana Sterije Popovića, i igrana je u gostionici “Knez Mihajlo“.

Zgrada pozorišta na Sinđelićevom trgu sazidana je 1939, i kroz godine je nekoliko puta bila rekonstruisana.

Za svoju 133. godišnjicu niško Narodno pozorište dobilo je novi pod u gornjem i donjem foajeu, a stepenište i garderoba presvučeni su novim podnim oblogama.

Direktor pozorišta, Spasoje Ž. Milovanović, izrazio je svoju zahvalnost kompaniji NIS, koja je u okviru programa „Zajednici zajedno“ pomogla ovo renoviranje. „Nadam se da je ovo samo prvi korak konačnog renoviranja zgrade Narodnog pozorišta Niš, jer je ovo jedna od najlepših pozorišnih zgrada u Srbiji“, dodaje Milovanović, kao i to da se nada da će Ministarstvo kulture prepoznati značaj niškog pozorišta i pomoći u vraćanju punog sjaja ove zgrade.

Ispred Grada Niša govorila je Marina Kostić, koja je izjavila da je svako ulaganje u kulturu i obrazovanje višestruko korisno, te da će se publika mnogo bolje osećati kada poseti Pozorište.

Pored obeležavanja Dana pozorišta, početak „Teatra na raskršću“ biće u znaku premijere.

Predstava 1789, u režiji Hadija Kurića biće izvedena 11. marta u 20 časova na sceni Narodnog pozorišta u Nišu. Prema rečima autora i reditelja, ovaj komad nema nameru da piše novu istoriju, već je Francuska revolucija upotrebljena kao paradigma svakog prevrata. „Ovo je komad koji sam napisao sa 20 godina, dok sam još uvek bio na Akademiji, studirajući režiju, u Beogradu“, kaže Hadi Kurić, dodajući da ima sreću da nakon 40 godina ponovo radi na komadu koji je zajedno sa njim rastao, i to u Nišu, gde je imao svoje prvo izvođenje. U predstavi 1789 glume Aleksandar Mihailović, Sanja Krstović, Aleksandar Marinković, Danilo Petrović, Nađa Nedović Tekinder, Miloš Cvetković, Jovana Golubović i Bratislav Milić. Cela glumačka ekipa izrazila je svoju zahvalnost reditelju i istakla da je rad sa njim ispunjen poštovanjem i ljubavlju.

Na repertoaru će ponovo biti 25. i 26. marta od 20 časova, a karte se mogu kupiti na biletarnici Narodnog pozorišta, svakog radnog dana od 10 do 20 sati.

Popusti za đake, studente i penzionere iznose 50%, a za organizovane posete 25%.

Autor: N.M