Vučić za proleće 2022. najavljuje početak izgradnje pruge od Beograda do Severne Makedonije

pruge
Foto: Naissus Info

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je početak izgradnje pruge od Beograda do granice sa Severenom Makedonijom. Ta pruga bi bi išla od Beograda, preko Niša, pa sve do granice sa Severnom Makedonijom i mesta Tabanovce u krajnje severnom delu te države, a bila bi građena uz podršku Evropske unije.

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je danas da bi izgradnja pruge Beograd – Niš – Tabanovce, uz podršku EU, mogla da krene već na proleće naredne godine.

[irp]

Vučić je istakao da će zahvaljujući podršci EU Srbija uštedeti 700 do 800 milion evra, što je velika stvar za našu zemlju.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, u pismu naglašava da se posebno raduje saradnji na velikom projektu modernizacije železničke pruge Beograd-Niš-Preševo na granici Srbije sa Severnom Makedonijom.

U pismu je fon der Lajenova istakla da je pomenuti projekat “ogroman pomak i važna prekretnica u našim budućim odnosima”, te dodaje da je srećna što se ovaj projekat nalazi u Ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan, koji je Evropska komisija usvojila prošle jeseni.

Podsetimo, modernizacija pruge od Beograda do Niša više puta je najavljivana. Takođe pominjalo se i da će je raditi Kinezi. Osim toga,o modernizaciji ali i brzim prugama govorilo se još od 90-tih godina.

Izvor: B92, RTS