Vučić: Vodiće se javna rasprava o vraćanju obaveznog vojnog roka

javna rasprava
Foto: Vojska Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pokrenuto pitanje obaveznog služenja vojnog roka i da će se o tome voditi široka javna rasprava.

“To ima dobrih i loših strana. Neke od loših su što samo  u objektima i hrani košta preko osam milijardi. Računajte 70 miliona evra godišnje”, rekao je Vučić, posle predstavljanja rezultata Vojske Srbije. Dodao je da su troškovi veći ako se na to dodaju primanja za vojnike.

On je naveo da je dobra strana inicijative “da će se popuniti neka garnizona mesta koja su prazna i vratiti život u neke manje opštine”. Rekao je i da će bez obzira na odluku ubrzo biti popunjene jedinice u nekim mestima.

Iako je rekao da postoji problem s popunjenošću u granizonima, nije izneo više detalja jer je to – vojna tajna. Dodao je da nije više toliki problem s odaskom profesionalnih vojnika kao ranije.

“Imamo problem sa onima koji  imaju nešto veće plate ali mogu da dobiju još veće na drugom mestu”, ukazao je Vučić govoreći o dolasku investitora u zemlju i uslovima koji nude zaposlenima.

Povećanja plata u Vojsci Srbije i nova ulaganja u opremu

Najavio je dalja ulaganja u Vojsku Srbije i odbrambeni sistem uz akcenat na nabavku sistema za elektronsko ratovanje. Takođe i značajno povećanje primanja za pripadnike armije tokom ove godine.

Predsednik je istakao da je zadovoljan radom i moralom pripadnika VS u uslovima, koji kako je ocenio, nisu laki.

“Mnogo rada je vojska uložila u uslovima pandemij. Bila je jedna od najznačajnijih institucija u prihvatu naših ljudi koji se se vraćali iz inostranstva. Imali smo 16 preminulih pripadnika vojske i Ministarstva odbrane od posledica korona u 2020. i još troje u ovoj godini”, rekao je Vučić.

Najavio je da ove godine sledi “veliko povećanje” plata pripadnicima VS.

“Pored pet odsto za ceo javni sektor, pripadnici vojske dobiće dodatnih 10 odsto jer želimo da ih što duže zadržimo i da privučemo još ljudi”, rekao je Vučić, nakon sastanka kome su prisustvovali ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović i na kome su razmatrane i sve mogućnosti ugroženosti naše zemlje.

Izvor: Insajder

Vojni analitičar: Neophodno je vratiti obavezu služenja vojnog roka. Odbrana zemlje je obaveza svih nas