Vučić: Ukidanje vandrednog stanja najverovatnije ove nedelje

ublažavanje mera zabrane kretanja
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da bi Parlament u sredu, 6. maja mogao da izglasa ukidanje vanrednog stanja. S obzirom na to, od četvrtka bi se moglo očekivati ukidanje zabrane kretanja.

Jedan od uslova za ukidanje vanrednog stanja bio je da se smanji broj pacijnata na respiratorima. Kao i to da 7 dana u kontinuitetu bude manje od 5% zaraženih među testiranim osobama. Predsednik je zaključio da, s obzirom na to da su uslovi ispunjeni, Skupština može zasedati o ukidanju vanrednog stanja već 6. maja, na Đurđevdan. Ukoliko odluka o ukidanju bude odmah objavljena u Službenom glasniku, policijski čas će biti ukinut u četvrtak, 7. maja. Tada sva odgovornost prelazi na ljude, rekao je Vučić.

Epidemiolog Predrag Kon dodao je da, uprkos ukidanju vanrednog stanja , epidemija ostaje proglašena. Socijalni kontakti moraju se izbegavati, kao i okupljanja. Rad škola, takođe je zabranjen, istakao je Kon. Zbog toga što je na snazi proglašenje pandemije Svetske zdravstvene organizacije, podrazumevaju se vanredne mere, što nama ostavlja mogućnost da ih i dalje imamo, zaključio je Predrag Kon.

Podsećamo, vanredno stanje uvedeno je 16. marta zbog epidemije virusa COVID-19. U Srbiji je, do 3. maja u 15 časova, registrovano 9464 obolelih, a preminule su 193 osobe. Dr Stevanović istakao je da je poštovanje preventivnih mera neophodno i da sve zavisi od discipline ljudi. Popuštanje mera krenulo je prošle nedelje, kada su otvoreni parkovi i šetališta, a danas je sa radom krenuo međugradski prevoz. Gradski prevoz u Nišu, počeće da funkcioniše 8. maja.

Autor N.M.

Dostava hrane u Nišu