Vučić: Pruga Niš-Dimitrovgrad biće gotova do kraja 2027. godine, od Beograda do Niša vozom za 2 sata i 10 minuta

pruge
Foto: Ilustracija

Pruga Niš-Dimitrovgrad biće gotova do kraja 2027. godine, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ističe da za taj projekat, zajedno sa obilaznicom, Srbija od EU dobija 430 miliona evra.

Radovi na pruzi počeli su u novembru prošle godine, a očekuje se da radovi na obilaznici počnu najkasnije 1. juna.

“To je neverovatna stvar za celu Srbiju, od Pirota do Beograda da dođete za tri sata. A možete da zamislite koliko ćemo da skratimo put do Istanbula”, rekao je Vučić.

Dodao je da, kako kaže, brine za prugu Beograd- Niš i pozvao EU da požuri malo sa radovima na njoj.

“Mi smo beskrajno zahvalni za ogroman novac koji su nam dali. Samo kada bi još malo ubrzali”, rekao je Vučić.

Ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre odgovorio je da tesno sarađuju sa srpskim ministarstvima da ubrzaju procedure.

“To je naš zajednički strateški projekat i mogu vam reći da, kao i vi, gledamo da to uradimo što pre”, rekao je Žiofre.

Od Beograda do Niša vozom za 2 sata i 10 minuta

Vučić izjavio je da će Srbija dobiti više novca od EU za projekat rekonstrukcije i modernizacije pruge – oko 430 miliona evra zajedno sa obilaznicom oko Niša.

“I sad razgovaramo sa Evropljanima, sa kojima radimo ovu deonicu, biće značajno više novca, sve ukupno zajedno sa obilaznicom oko Niša i sa svim drugim, računam da će to biti negde oko 430 miliona evra. Od toga ćemo dobiti za ovu deonicu Niš – Dimitrovgrad, plus za obilaznicu i za sva ta tri dela o kojima pričamo, oko 108 miliona evra od Evrope, na poklon”, rekao je Vučić.

Dodao da je to veliki novac koji će Srbija dobiti od EU.

“Najveći novac smo dobili, od ukupno 2.775 milijardi evra, koliko je sad procenjeno 610 miliona evra za brzu prugu Beograd – Niš. I stvari se kreću konačno, ja sam uvek nezadovoljan, uvek mislim da može brže, ali to su velike stvari koje menjaju izgled naše zemlje”, rekao je Vučić.

Naglasio je da će, kada bude gotova brza pruga, moći da se stigne za dva sata i deset minuta od centra Beograda do centra Niša.

Izvor:RTS

Global Digital Clinik