Vučić: Nije bilo skrivanja broja umrlih od korona virusa

Vučić
Foto: Arhiva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije tačno da je broj umrlih u Srbiji od kovida19 veći od do sada zvaničnih podataka.

„Nije bilo skrivanja broja umrlih od korona virusa, ali biće urađena kompletna revizija za svaku smrt“, rekao je Vučić. „Niko nikada nije slagao ni reč, kada je reč o broju preminulih ili obolelih. Razgovarao sam i sa Batutom i oni kažu da imaju manje registrovanih smrtnih slučajeva“, dodaje.

Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, takođe je odbacio kao netačne informacije da je od kovida umrlo tri puta više ljudi nego što je zabeleženo u sistemu. On je rekao da takve informacije nisu utemeljene ni na jednom dokazu, i zamolio sve da budu oprezni kada iznose takve podatke.

Sumnje o broju obolelih i umrlih od korone traju već mesecima

Epidemiolog Predrag Kon pre dva dana je izjavio da je prema njegovom istraživanju na osnovu podataka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, od marta do juna, bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je sistem prikupio i što je zvanično objavljeno, odnosno nego što je pismeno prijavljeno.

Navodi da je u svom istraživanju našao 210 smrtnih ishoda kojima je u potvrdi o smrti upisano da je neposredni ili osnovni uzrok smrti kovid 19, a da je zvanično prijavljeno 118 takvih slučajeva.

Prema njegovim rečima, postojao je i problem u informacionom sistemu. Za razliku broja umrlih od onih koji su zvanično saopštavani, kako je rekao, odgovorni su informatičari koji su davali netačne podatke.

Istraživanje BIRN-a

Najveće sumnje u razlike u brojevima umrlih i novozaraženih pojavile su se u junu neposredno pre izbora. Dan nakon izbora 22. juna BIRN je objavio istraživanje prema kome je broj preminulih i novozaraženih do juna drastično veći od onoga koji je građanima saopšten.

Istraživanjem je potvrđeno da je broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog. Najveća razlika u broju umrlih primećena je u Kliničkom centru Niš. Prema zvanično objavljenim podacima umrlo je 77 pacijenata, podaci iz informacionog sistema u koji je BIRN imao uvid pokazuju brojku od 243 preminulih.

Izvor: Insajder