Niški kulturni centar: Oktobarski vodič kroz dešavanja

Niški kulturni centar
Niški kulturni centar

Niški kulturni centar u oktobru organizuje nekoliko kulturnih dešavanja.

U saradnji sa Francuskom institutom Niški kulturni centar organizuje „Dane francuskog filma“. Večeras od 19 časova biće prikazan film „Lice anđela“.

Marlen, mlada i neodgovorna žena, živi sama sa svojom osmogodišnjom ćerkom. Jedne noći, nakon što je upoznala mladića u klubu, odlučuje da ode, ostavlja ćerku prepuštenu samoj sebi. Film je predstavljen na Kanskom festivalu 2018. godine, u selekciji Izvestan pogled.

Sutra, 2. oktobra od 19 časova, ljubitelji francuskog filma moći će da pogledaju film „Veliki umovi„.

Četrdesetogodišnji profesor književnosti Fransoa Fuko radi u pariskoj gimnaziji Anri IV. Splet okolnosti primorao ga je da prihvati premeštaj u predgrađe Pariza, u školu koja ima veoma lošu reputaciju. On očekuje najgore, i to sa punim pravom.

Večeras će od 19 časova, u klubu NKC-a biti održana promocija 90. izdanja časopisa „Gradina“, posvećenog Zoranu Pešiću Sigmi.

niški kulturni centar

utorak, 6. oktobra održava se koncert “Moscow nights” u saradnji sa beogradskim festivalom „Saxperience on Tour“.  Svira kamerni duet u kojem su istaknuti ruski saksofonista Oleg Kirejev i pijanista Dragan Ćalina. Na programu će biti pažljivo odabrani džez standardi. Koncert počinje u 19 časova, u velikoj sali NKC-a, ulaz je slobodan.
6. oktobra u okviru „Dečije nedelje“, mlađi ansambl KUD „Abrašević“ nastupa u Doljevcu.

Prvi Festival klasične interaktivne umetnosti i nauke JUVID Likovne kolonije Kamenički Vis 2020. biće otvoren u petak, 9. oktobra, u galeriji NKC-a u 19 časova.

NKC i Udruženje filmskih glumaca Srbije organizuju 55. Filmske susrete

Od 10. do 15. oktobra u bioskopu „Cineplexx“, biće održani 55. Filmski susreti.

Od 13. do 15. oktobra u hotelu Tami biće održana 4. Međunarodna kolonija filmske kritike.

16. okrobra u maloj sali NKC-a, od 18 časova, biće održana tribina „Vedute grada Niša„. Neka od pitanja o kojima će Saša Buđevac, arhitekta i Vladimir Jovanović, istoričar, govoriti su: Koji objekti u Nišu predstavljaju kulturno nasleđe? Kakve se priče vezuju za njih i da li se o njima staramo kako treba? Kakva je njihova arhitektonska i istorijska vrednost?

23. okrobra u maloj sali NKC-a, od 19 časova održaće se promocija romana „Pas i kontrabas“ Saše Ilića. Ilić je dobitnik NIN-ove nagrade za najbolju roman u 2019. godini. Napromociji govore Saša Ilić, autor i Marjan Čakarević, član žirija i književni kritičar.

Oktobarska izložba Likovnog udruženja LUNA biće otvorena 23. oktobra, u galeriji NKC-a u 19 časova.

Zbog pandemije i aktuelne zdravstvene situacije, broj posetilaca je ograničen, a prisutni su dužni da nose maske i održavaju fizičku razdaljinu, uz poštovanje ostalih zdravstvenih mera, poručuje Niški kulturni centar.