Volontirajte na viteškom festivalu “Zaštitnici tvrđave” u Nišu

Poziv za volontere
Poziv za volontere

Viteška družina “Zmajeva griva” iz Niša raspisala je konkurs za volontere koji  žele da učestvuju na Međunarodnom viteškom festivalu „Zaštitnici tvrđave“ koji se održava se od 8 do 10. juna u Nišu.

“Kako bismo posetiocima festivala približili srednji vek i viteštvo, pozivamo mlade ljude željne novog i nesvakidašnjeg iskustva da nam se priključe kao volonteri i zajedno sa nama ožive srednji vek i viteški način života”, kažu u niškoj viteškoj družini “Zmajeva griva”.

Volonteri će biti zaduženi da pružaju informacije na Info pultu i komuniciranju sa posetiocima, ali i da pomažu učesnicima festivala u realizaciji dnevnih aktivnosti.

“Volonteri mogu da učestvuju u uređenju prostora i pripremi pozornice za večernji program festival i da budu glavna podrška družinama u viteškom kampu. Volonterima će biti obezbeđeni hrana i osveženje, a u znak zahvalnosti pripremili smo i majice sa logom festivala”, objašanjavaju u viteškoj družini “Zmajeva griva”.

Poziv za volontere otvoren je do 25. maja, a prijavljivanje je moguće izvršiti pozivom na broj 060 357 3009.

Podsetimo, Međunarodni viteški festival pod nazivom „Zaštitnici tvrđave“ se drugu godinu zaredom održava unutar zidina Niške tvrđave, a ove godine imaće međunarodni karakter.

Učešće na festival su prihvatila viteška udruženja iz Belgije, Slovačke, Mađarske, Bugarske i Republike Srpske.

Osim gostiju iz inostranstva, koji raspolažu autentičnim srednjovekovnim oruđem i viteškom opremom koja predstavlja jedinstvenu pojavu na viteškim festivalima, gosti Niša biće i viteške družine iz Srbije, odnosno iz Beograda, Jagodine, Stalaća, Kraljeva, Kruševca i Svilajnca.

Cilj festivala je da se posetiocima predstavi srednjevekovni način života, srednjevekovna nošnja, viteška oprema, tehnike izrade oklopa, mačeva i strela, srednjevekovna pijacu, kao i zaboravljene zanate i vitiške borbe.

Vitezovi u Tvrđavi; Foto: Jupiter's Rings studios, TON
Vitezovi u Tvrđavi; Foto: Jupiter’s Rings studios, TON

“Posetioci festivala biće u prilici da se oprobaju u jahanju konja i nadmetanju sa lukom i strelom, kao i da uživaju u druženju u srednjevekovnoj krčmi i viteškom kampu. Za najmlađe posetioce festivala pripremili smo kreativne radionice, poligon sa njima prilagođenim preprekama „KAKO POSTATI VITEZ“ i još mnogo interesantnog sadržaja. Deci starijeg uzrasta i svima koji imaju takmičarski duh predstavićemo srednjevekovne društvene igre, uz mogućnost takmičenja”, kažu organizatori.

Organizator manifestacije je “Zmajeva griva”, a uz pomoć, Gradske opštine Crveni Krst, Turističke organizacije Niš i Kancelarije za mlade.