Volite bezbrižno da sanjate? Saznajte ko postavlja “Zamku snova” u Nišu

“Zamka za snove” od nedelje u Nišu
“Zamka za snove” od nedelje u Nišu

Pre nego otkrijemo ko postavlja  “Zamku snova” objasnićemo šta su hvatači snova, odakle potiču i kolika je njihova moć.

Hvatači snova (deramcatcher) potiču iz plemena američkih Indijanaca. Originalni indijanski hvatač snova bio je krug prečnika oko desetak centimetara, koji se pravio od grančice vrbe, opleten kanapom ili kožom i ukrašen perjem.

Hvatač snova Saške Milovanović

Krug simbolizuje dnevno kretanje sunca. Perje simbolizuje „dah života“ i ukoliko je pero sove predstavlja mudrost, dok pero orla – muško pero, predstavlja hrabrost.

Naime, hvatači snova pravili su se za bebe – kao „visuljci“ koji će im privlačiti pažnju, ali i koji će ih čuvati dok spavaju.

Hvatač snova Saške Milovanović

Legenda kaže da je na početku vremena Asibikaashi (Žena pauk) plela hvatače snova za svako novorođenče u plemenu, ali kako se pleme širilo na sve četiri strane sveta postalo joj je sve teže da ih sve pronalazi. Zato su buduće mame, bake, sestre preuzele zadatak pletenja hvatača snova.

Hvatač snova Saške Milovanović
Hvatač snova Saške Milovanović

Čim se beba rodi, dobije na poklon hvatač snova koji se okači iznad njene glave. Preko dana, kada je budna, beba posmatra njihanje hvatača snova, zabavlja se i uči o kretanju vazduha. Kada spava, hvatač snova je štiti od ružnih snova, a čuva one dobre, koje će je voditi u životu.

Danas, kad su hvatači snova postali ukras popularan širom sveta, za ukrašavanje mreže koristi se drugo perje, kao i kristali, perlice, školjke… Mnogi ih ručno prave, a na interentu postoji bezbroj tutorijala o izradi hvatača snova.

Mnogi u hvatačima snova vide dublju simboliku i u njihovoj izradi vide pravu umetnost.  

Hvatač snova Saške Milovanović

“Zamka za snove” od nedelje u Nišu

30 – godišnja Saška Milovanović je jedna od njih i svoju izložbu “Zamka za snove” predstavlja Nišlijama 10. juna u kafe galeriji Paris Art u Nišu. Izložba se otvara u 19 časova i trajaće do 17. juna, a ulaz je besplatan.

Kako kaže, svojim najvećim dostignućem smatra to što je uspela da ne odraste i da je najbolji lek u životu smeh, tako da nije čudno što je njena postavka „Zamka za snove“ inspirisana prirodom i životom, svom njegovom lepotom ali i prolaznošću.

Sreću čine sitnice

„Proleće, leto, jesen i njihove boje smenjuju se kako u životu tako i u hvatačima“, kaže Milovanovićeva o svojoj postovci.

U samoj osnovi njenih hvatača nalazi se krug koji predstavlja krug života, a postavka, ističe, predstavlja „tren, onaj momenat sada i ovde, sve ono pokraj čega prolazimo, a trebalo bi da zastanemo“.

Kafe galerija Paris Art nalazi se u Ulici Mije Petrovića 4b, Niš.