Vodovod: Zbog zamućenih izvora otežano vodosnabdevanje u višim delovima grada

otežano vodosnabdevanje
Foto: Ilustracija, Pixabay

Zbog obilnih padavina došlo je do zamućenja pojedinih izvorišta, javljaju iz Vodovoda. Zato će u višim delovima grada, sa desne obale Nišave, vodosnabdevanje biti otežano.

„Nekoliko dana kiša i sneg padali su intenzivno u našem regionu i to je uslovilo povećanjem stepena zamućenja vode na većini izvorišta“, navode iz JKP „Naissus“. Stoga je vodosnabdevanje u nekim delovima grada otežano.

Do povećane mutnoće vode došlo je na izvorištima vodovodnog sistema Ljuberađa – Niš ( Ljuberađa, Mokra, Divljana i Krupac) i izvorišta Studena. „Ukoliko se tendencija zamućenja nastavi niški vodovod biće prinuđen da neke od navedenih izvorišta isključi i privremeno stavi van funkcije. Njihovo ponovno angažovanje zavisiće isključivo od hidroloških prilika“, navode.

Ovakva situacija može direktno da utiče na količinu vode u niškom vodovodnom sistemu što za posledicu ima ograničenja u redovnom snabdevanju vodom u večernjim satima i to u višim delovima grada sa desne obale reke Nišave:

  • naselje Vinik (Podvinik i viši delovi naselja Pantelej),
  • naselje Ledena Stena,
  • naselje Ratko Jović,
  • Čamurlijski put i
  • sela moravskog vodovoda.

Za korisnike u višim delovima Panteleja biće obezbeđena auto-cisterna za snabdevanje pijaćom vodom od 14 do 18 sati. „JKP “Naissus“ poziva sugrađane da racionalno koriste vodu iz niškog vodovoda i time osiguraju sistem vodosnabdevanja i izbegavanje većih nestašica vode u Nišu i okolini.

U delovima grada gde ostaje redovno vodosnabdevanje, voda je ispravna za piće. Služba sanitarne kontrole sa laboratorijama u sklopu JKP “Naissus“ sprovodi stalan integrisan sistem kontrole po principu neprekidne provere i higijenske prakse:

  • Monitoring (sanitarna kontrola) zdravstvene bezbednosti vode za piće niškog vodovodnog sistema u svim fazama proizvodnje i distribucije radi javnog snabdevanja stanovništva vodom za piće.
  • Primena mera kontrole sistematskim fizičko- hemijskim i mikrobiološkim laboratorijskim ispitivanjima voda.

Utvrđivanje zdravstvene ispravnosti vode za piće, istovremeno se obavlja svakodnevno u

  • Službi sanitarne kontrole sa laboratorijom i u Institutu za javno zdravlje Niš kao i
  • eksternom kontrolom fizičko-hemijske i hidrobiološke analize voda u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović– Batut“ vrše se i
  • radiološka ispitivanja u Institutu za nuklearne nauke „Vinča“ u Beogradu.