Vodič za početnike – Kako funkcioniše proces kupovine i registracije automobila

Kupovina prvog automobila je uzbudljivo iskustvo, ali može biti i zastrašujuće, naročito ako nikada niste prošli kroz proces kupovine i registracije vozila. Mnogi vozači koji tek polažu vozački ispit ili oni koji imaju dozvolu godinama, ali nisu vozili, suočavaju se sa neizvesnošću i mnoštvom pitanja.

Proces može delovati komplikovano, ali uz pravu pripremu i informacije, može biti mnogo jednostavniji i manje stresan. Ovaj vodič je dizajniran da vam pomogne da razumete sve korake od odabira automobila do njegove registracije, sa posebnim fokusom na Beograd.

Bez obzira da li planirate da kupite automobil direktno od vlasnika ili sa auto placa, važno je znati šta vas sve čeka i kako se pripremiti. Od istraživanja i testiranja vozila, preko prikupljanja neophodne dokumentacije, do tehničkog pregleda i same registracije. Svaki korak je detaljno objašnjen kako biste se osećali sigurnije i spremnije.

Kako odabrati prvi automobil?

Prvi korak je definisanje budžeta. Razmislite o tome koliko ste spremni da potrošite na automobil. Uključite sve troškove povezane sa kupovinom vozila, kao što su troškovi registracije, osiguranja, održavanja, pa čak i goriva. Preporučuje se da imate rezervni fond za nepredviđene troškove koji mogu nastati ubrzo nakon kupovine automobila.

Kada definišete budžet, sledeći korak je istraživanje modela automobila koji su najbolji za početnike. Preporučuje se izbor modela koji su poznati po pouzdanosti, niskim troškovima održavanja i ekonomičnosti. Automobili poput Fiat Punto, Renault Clio, Opel Corsa i Peugeot 206 su često preporučeni za početnike zbog njihove pristupačne cene, niskih troškova održavanja i lako dostupnih delova​.

Pre nego što donesete konačnu odluku, važno je da detaljno proverite vozilo koje planirate da kupite. Ako kupujete polovno vozilo, preporučuje se da angažujete stručnjaka za pregled automobila koji može da proveri tehničko stanje vozila i identifikuje potencijalne probleme.

Kako funkcioniše kupoprodaja polovnih automobila?

Kupovina automobila je uzbudljiv proces, ali može biti i složen, posebno za početnike. Postoje različite opcije i procedure koje treba uzeti u obzir.

Kupovina direktno od vlasnika može biti isplativija jer izbegavate dodatne troškove koje auto placevi dodaju na cenu automobila. Takođe, možete direktno pregovarati sa vlasnikom o ceni i uslovima kupovine. Međutim, ova opcija nosi rizik jer nemate garanciju o stanju vozila osim reči vlasnika.

Auto placevi nude veći izbor vozila i često pružaju određene garancije na tehničku ispravnost automobila. Oni se obično bave uvozom polovnih automobila, njihovim servisiranjem i preprodajom. Kupovina sa auto placa može biti sigurnija opcija jer mnogi auto placevi nude mogućnost vraćanja vozila u slučaju da se pronađu veći tehnički problemi u određenom periodu nakon kupovine.

Bez obzira na to gde kupujete automobil, važno je da dobijete i proverite svu neophodnu dokumentaciju. Evo šta vam je potrebno:

 • Kupoprodajni ugovor: Dokument koji potvrđuje da ste vi novi vlasnik vozila. Ovaj ugovor treba da sadrži sve bitne podatke o automobilu i uslovima prodaje.
 • Prenos vlasništva: Potrebno je da izvršite prenos vlasništva u nadležnoj instituciji kako biste zvanično postali vlasnik automobila. Za to vam je potrebna važeća lična karta, kupoprodajni ugovor i dokaz o plaćenom porezu na prenos vlasništva.
 • Dokumentacija vozila: Proverite da li vozilo ima važeću registraciju, tehnički pregled i osiguranje. Takođe, obavezno proverite da li vozilo ima servisnu knjižicu i sve potrebne sertifikate, posebno ako je uvezeno iz inostranstva.

Pre nego što kupite polovno vozilo, važno je da proverite njegovu istoriju. Ovo možete uraditi putem online baza podataka koje pružaju informacije o prethodnim vlasnicima, udesima i održavanju vozila.

Kako pripremiti vozilo za tehnički pregled?

Priprema vozila za tehnički pregled zahteva nekoliko koraka koji će vam pomoći da izbegnete neprijatna iznenađenja:

 • Provera signalizacije: Proverite da li sva svetla rade ispravno. Zamenite sve neispravne sijalice i osigurajte da su svetla pravilno podešena.
 • Kočnice: Proverite stanje kočionih pločica i diskova. Ako primetite bilo kakve nepravilnosti, zamenite ih pre tehničkog pregleda.
 • Pneumatici: Proverite pritisak u gumama i stanje šara. Ako su gume istrošene, zamenite ih pre pregleda.
 • Nivo tečnosti: Proverite nivo ulja, rashladne tečnosti, kočione tečnosti i tečnosti za pranje vetrobranskog stakla. Dodajte tečnosti ako su na niskom nivou.
 • Čistoća vozila: Očistite vozilo, posebno deo motora i podvozja, kako bi inspektor mogao lakše da proveri sve delove.
 • Dokumentacija: Pripremite svu potrebnu dokumentaciju, uključujući važeću vozačku dozvolu, polisu osiguranja i prethodne tehničke preglede.

Redovno održavanje vozila je ključ za dugoročnu pouzdanost i sigurnost. Redovni servisi i pregledi pomažu u otkrivanju potencijalnih problema pre nego što postanu ozbiljni. Održavanje u skladu sa fabričkim specifikacijama osigurava da vozilo radi efikasno i smanjuje rizik od kvarova.

Kako izgleda proces registracije automobila?

Proces registracije vozila je poslednji, ali ključan korak koji osigurava da vaše vozilo može legalno da se koristi na putevima. Razumevanje ovog procesa i pravilna priprema mogu vam uštedeti vreme i novac.

Za registraciju vozila potrebno je pripremiti određenu dokumentaciju. Evo šta vam je potrebno:

 • Lična karta ili pasoš: Važeći dokument sa fotografijom koji potvrđuje vaš identitet.
 • Kupoprodajni ugovor: Dokument koji potvrđuje da ste vi novi vlasnik vozila. Ovaj ugovor mora biti overen kod notara.
 • Prenos vlasništva: Uverenje o prenosu vlasništva koje se dobija u nadležnom organu uprave. U Beogradu, to je obično opštinski upravni organ.
 • Dokaz o plaćenom porezu: Potvrda o plaćenom porezu na prenos apsolutnih prava. Porez se plaća na osnovu vrednosti vozila i obračunava se u poreskoj upravi.
 • Polisa osiguranja: Važeća polisa osiguranja koja pokriva obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti.
 • Tehnički pregled: Potvrda o uspešno obavljenom tehničkom pregledu vozila.
 • Potvrda o uplaćenim taksama: Dokaz o uplati svih neophodnih taksi za registraciju, tablice i izdavanje saobraćajne dozvole​.

Troškovi registracije vozila mogu varirati u zavisnosti od više faktora, uključujući zapreminu motora, starost vozila i tip osiguranja. Da biste precizno izračunali troškove registracije, možete koristiti online kalkulator registracije.

Gde potražiti dodatnu stučnu pomoć?

Ako želite da sve obavite brzo i efikasno, preporučujemo da se obratite DON centrima za tehnički pregled i registraciju u Beogradu. Ovi centri nude sveobuhvatnu uslugu na jednom mestu, što znači da možete obaviti tehnički pregled, osiguranje, popunjavanje i podnošenje dokumentacije, kao i samu registraciju bez potrebe za obilaskom više različitih lokacija.

Pored uštede vremena, DON centri pružaju i sigurnost da će svi koraci biti obavljeni pravilno i u skladu sa zakonskim propisima. Njihova korisnička podrška je tu da vam pomogne sa svim pitanjima i nedoumicama koje možete imati tokom procesa.

Global Digital Clinik