Vlada odlučila: Cena hleba ne sme da poskupi u narednih šest meseci

hleba

Vlada Srbije donela je Uredbu o maksimalnoj maloprodajnoj ceni hleba od brašna tipa-500 poznatog kao “sava” na 46 dinara, a ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da je to urađeno kako bi se obezbedilo snabdevanje tržišta ovim hlebom i kako ne bi došlo do većih promena cene.

Ona je rekla je  da je zabunu izazvao podatak da su neki pekari, pre svega sa juga Srbije, koji su, kako je navela, inače poznati po nižim cenama hleba, povećali neke cene, pre svega proizvoda od brašna.

“Maloprodajna cena hleba ‘sava’ ubuduće neće moći da pređe 46 dinara. Bez obzira na poremećaje na tržištu, pre svega kada govorimo o cenama pšenice, Srbija ima dovoljno zaliha i obezbediće i dodatnu intervenciju iz republičkih robnih rezervi od 30.000 tona pekarima i mlinarima kako bi ova cena ostala stabilna”, naglasila je ministarka.

Dodala je da će, ako bude potrebe, Republička direkcija za robne rezerve, reagovati dodatnim količinama a to, kako je istakla, u ovom trenutku nije neophodno.

Bratislav Vukadinović iz Unije pekara Niš, ovu odluku je prokometarisao kao šansu za sve prozvođače  kako bi mogli  normalno da posluju.

Podsetimo, poslednje poskupljenje hleba u Nišu zabeleženo je 4. novembra, a Vukadinović je rekao da su proizvođači bili prinuđeni na usklađivanje cene hleba jer su cene brašna i ostalih aditiva u svakodnevnom porastu.

On je tada dodao i da je EPS- najavio povećanje cene usluga za industrijsku proizvodnju, a s obzirom da u troškove proizvodnje struja učestvuje za oko 25-30 odsto, to bi značilo još drastičnije povećanje cene hleba.