Više od 700 Nišlija proverilo svoje zdravlje u KC Niš

Kardiološki pregledi; KC Niš
Kardiološki pregledi; KC Niš

I ovog meseca, organizovani besplatni preventivni pregledi u niškom Kliničkom centru, privukli su veliki broj građana te je u čekaonicama nove zgrade niškog Kliničkog centra, gde su obavljani kardiloški pregledi, Klinike za kožne bolesti i Centra za medicinsku biohemiju, bilo na desetine Nišlija zainteresovanih za opštu kontrolu svog zdravstvenog stanja.

Već u prva dva sata, primljeno je blizu dve stotine pacijenata, a do 16 sati, lekari specijalisti ove zdravstvene ustanove u ambulantama i laboratoriji KC Niš, obavili su gotovo sedamsto pregleda.

Ovog meseca, kako je i određeno planom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, građani su u ambulantama nove zgrade Kliničkog centra obavljali kardiološke preglede, dok su lekari Klinike za kožne bolesti, obavljali dijagnostičke preglede mladeža u cilju ranog otkrivanja melanoma.

Analizu krvi na lipidni status i proveru svih parametara vezanih za to, obavilo je preko 150 pacijenata.

„I ovog puta interesovanje Nišlija za proveru opšteg zdravstvenog stanja je bilo ogromno, a kao i ranije većina građana kontrolisala je svoje zdravlje na gotovo svim punktovima“, naveo je prof.dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC Niš.

Nakon dijagnostičkih pregleda, pacijenti su se konsultovali sa lekarima specijalistima, a oni kod kojih su rezultati odstupali od normalnih vrednosti, upućivani su na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

Posle sumiranja podataka, u periodu od 08 do 16 časova u niškom KC urađeno je gotovo sedam stotina pregleda, od kojih je nekoliko pacijenata, nakon kardioliške dijagnostike, upućeno na hitno dalje lečenje.

Podsećamo, ovo je osma u nizu akcija besplatnih preventivnih pregleda, koje Ministarstvo zdravlja organizuje u cilju rane dijagnostike i prevencije bolesti, a prema statistčkim podacima, tokom prvih sedam akcija u niškom Kliničkom centru, Nišlijama je pruženo je više od 11 hiljada zdravstvenih usluga.