U saradnji sa Bugarima do 58 podzemnih kontejnera za Niš

Podzemni kontejneri; Ilustracija

Projekat “Unapređenje nematerijalne kulturne baštine u prekograničnom regionu“, iz Intereg IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, u kojem je Gradska opština Medijana bila vodeći partner, a koji je realizovan sa bugarskim partnerom- Dramskim pozorištem “Dragomir Asenov” iz Montane, je završen.

Projekat, vredan 570.000 evra, započet je 22. novembra. 2016. godine i trajao je tačno dve i po godine.

U tom periodu održana su četiri događaja sa bogatim kulturno-umetničkim programom, uz učešće bugarskih i srpskih predstavnika, KUD „Abrašević“ iz Niša i Pozorišta lutaka.

Projektom je poboljšana turistička ponuda na području Medijane i Montane.

Nabavljena je oprema za održavanje kulturnih manifestacija, urađena zajednička strategija za promociju turizma i kulturnu razmenu koja je odštampana u trojezičnoj varijanti. Postavljen je i zajednički onlajn kulturni kalendar.

Zlatko Živkov, gradonačelnik Montane i Nebojša Kocić, GO Medijana
Zlatko Živkov, gradonačelnik Montane i Nebojša Kocić, GO Medijana

Saradnja GO Medijana i Montane se nastavlja

GO Medijana je aplicirala sa Montanom za još dva projekta u oblasti zaštite životne sredine i kulture.

Prvi projekat, vredna 560.000 evra je “Ne zagađujmo okruženje“, a tiče se nabavke i postavljanja 58 podzemnih kontejnera. Opština Montana je vodeći partner, srpski partner GO Medijana.

„Projekat je na zahtev građana, jer opština svakodnevno dobija zahteve za postavljanje podzemnih kontejnera. Početkom jeseni znaćemo da li je ovaj i drugi projekat odobren“, kaže predsednik niške opštine, Nebojša Kocić.

Drugi projekat GO Medijane i bugarskog Dramskog pozorišta je “Plešimo i igrajmo zajedno“. Vredan je skoro 150.000 evra, a kojim bi trebalo da se kupi oprema za izvošenje priredbi.