Više od 50 miliona dinara za kamere za nadzor, inteligentne kamere, i monitoring centar JKP “Mediana”

mediana nadzor
Foto: pixabay, ilustracija

JKP “Mediana” sklopilo je ugovor vredan više od 50 miliona dinara, kojim je predviđeno da firma iz Beograda u ovo preduzeće uvede i instalira sistem za monitoring, bezbednost i optimizaciju.

U Monitoring centru operateri bi trebalo da rade 24 sata, 7 dana u nedelji, tokom cele godine, gde bi pratili i upravljali svim sistemima tehničke zaštite, što je samo deo ugovora sklopljenim sa firmom Macchina Security d.o.o iz Beograda.

U opisu javne nabavke navodi se da je Monitoring centar zadužen za praćenje i upravljanje svim sistemima tehničke zaštite i prikupljanja podataka, da operater monitoring centra može na monitorima da prati sliku sa kamera koje su povezane na monitoring, da pregleda snimljeni materijal i da prati sve alarmne situacije nad nadziranim objektima. Prednost centralizovanog monitoringa se ogleda u mogućnosti da se blagovremeno reaguje na sve alarmne situacije bez obzira na njihovu fizičku udaljenost, piše u opisu javne nabavke

Firma iz Beograda, trebalo bi za JKP Mediana da izradi i sistem za prepoznavanje tablica vozila, mobilni sistem video nadzora, odnosno kamere, koje će biti instalirane u vozilima ovog javnog preduzeća.

“Po pitanju spoljašnjih kamera koje bi se postavljale na ulaznu i izlaznu rampu garaže, predviđene su inteligentne kamere za prepoznavanje registarskih tablica vozila. Kamera za prepoznavanje registarsih tablica (kamera sa ANPR tehnologijom, Automatic Number Plate Recognition) automatski vrše snimanje, prepoznavanje i generisanje alfanumeričkih podataka o registarskoj oznaci vozila koje prilazi zoni nadzora, u ovom slučaju vozilo koje prilazi ulaznoj i izlaznoj rampi”, navodi se u tehničkom opisu, u tehničkom opisu.

Osim toga piše i da će biti unapređena evidemcija dolaska i odlska sa posla ID karticama, i kamerama, koje će snimati radnike prilikom ulaska i izaska. Osim ovih, jedna inovacija je namenjena građanima – sistem za za praćenje popunjenosti kontejnera.

U planu je, kako se navodi, da svi podzemni kontejneri dobiju senzore koji će slati signal o njihovoj popunjenosti.

Suma na koju je potpisan ugovor sa beogradskom firmom je 52.764.036 dinara sa PDV.

Podsetimo, sindikati su nedavno ocenili da je Mediana pred operativnim kolapsom, pa nije poznato kako će ovo uticati na poslovanje ovog preduzeća.