Vidovdanski koncert ansambla Venac u Narodnom pozorištu

Ansambl Venac

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije VENAC iz Prištine, sa sedištem u Gračanici ove godine proslavlja 55. godina od osnivanja i tim povodom ima seriju koncerata širom Srbije i regiona.

„Vidovdanski koncert“ u Nišu VENAC organizuje u saradnji sa Narodnim pozorištem iz Niša.

Ansambl VENAC će sa zadovoljstvom održati veliki Vidovdanski koncert 25. juna 2019. u Narodnom pozorištu u Nišu, sa početkom u 20 časova, na kojem će kao gost nastupiti i Akademski folklorni ansambl „ORO“ iz Niša. Cena karteje 250 dinara, može se kupiti na biletarnici Narodnog pozorišta u Nišu.

Nastup u Nišu za Ansambl VENAC ima posebnu draž i budi posebne emocije, jer Niš je grad koji je tokom ratnih dešavanja na Kosovu i Metohiji 1999. godine prvi otvorio vrata i pružio tri godine utočište Ansamblu VENAC koji je bio proteran iz Prištine.

Iz tog razloga, Ansambl VENAC želi da ovim koncertom u Narodnom pozorištu nišlijama pokloni pesmu i igru koju više od pet decenija čuva od zaborava.

Aktuelni program predstavlja odabir numera inspirisanih igračkom, pevačkom, muzičkom i obrednom tradicijom Srba širom Kosova i Metohije.

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ osnovan je 1964. godine u Prištini kao nacionalni profesionalni folklorni ansambl. Od 1964. do 28. juna 1999. godine Ansambl Venac radio je u svojim prostorijama u Prištini kada zbog ratnih uslova biva proteran i primoran da privremeni smeštaj nađe u Centralnoj Srbiji u Nišu. Ni tadašnji nemili događaji nisu omeli igrače i muzičare ovog ansambla da širom Srbije prenose pesmu i igru Kosova i Metohije i prezentuju lepotu bogatog kulturnog nasleđa ovog podneblja i cele Srbije.

Oktobra 2003. Ansambl Venac se kolektivno vraća na svoje ognjište, gde nastavlja sa radom u jako teškim uslovima u mestu Čaglavica u blizini Prištine do 2008. godine, a onda se seli u Gračanicu u Dom kulture gde se danas nalazi, gde će i ostati.

VENAC radi pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao profesionalni folklorni ansambl Kosova i Metohije u Gračanici, nedaleko od Prištine.

Sačinjen da sačuva, oblikuje i scenski prikazuje tradicionalnu umetnost Kosova i Metohi je Ansambl VENAC će svoju prolećnu turneju završiti krajem juna koncertom u Nišu, dok za početak leta priprema letnju turneju po gradovima Republike Srpske.