Vesić: Iz Niša i Kraljeva i dalje ka Evropi – uskoro izbor avio-kompanija

aerodrom
Foto: Aerodrom "Konstantin Veliki"

Kako prenosi B92, stečeni su uslovi da se pokrene postupak za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji će obavljati redovan avio-prevoz sa aerodroma u Nišu i Kraljevu.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da su se, nakon što je vlada na poslednjoj sednici usvojila odluku o proglašenju linija u javnom interesu za aerodrom “Konstantin Veliki” u Nisu i aerodrom “Morava” u Kraljevu, stekli uslovi da se pokrene postupak za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji će u periodu do četiri godine obavljati redovan avio-prevoz ka ukupno 10 destinacija iz te dve vazdušne luke.

Reč je o 10 avio-linija koje su proglašene za linije u javnom interesu, na inicijativu lokalnih samouprava – Niša, Kraljeva Čačka. To su linije od Niša ka Frankfurtu, Kelnu, Ljubljani, Atini, Tivtu, Istanbulu i Beogradu, kao i linije od Kraljeva ka Istanbulu, Tivtu i Solunu.

“Stupanjem na snagu ove odluke stekao se jedan od glavnih uslova da se pokrene postupak za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji će obavljati redovan avio-prevoz na linijama koje nisu komercijalno isplative, ka ukupno 10 destinacija”, pojasnio je Vesić.

Ministar je podsetio na velika ulaganja države u vazdušnu luku u Nišu, gde se gradi nova zgrada terminala, koja bi trebalo da bude završena do kraja sledećeg meseca.

Ukazao je da niški aerodrom beleži sve veći broj putnika, kao i da će ove godine premašiti rekord iz 2019. godine kada je imao 422.000 putnika.

“Niški aerodrom projektovan je za oko oko 1,5 miliona putnika, i želimo i radimo sve da ih i bude toliko. Zato ulažemo u Niš, koji postaje sve važnije saobraćajno čvorište”, rekao je ministar i dodao da trenutno iz Niša saobraća 13 linija, od čega tri sezonske i 10 redovnih.

Izvor – B92