Veliki pisci čiji su životi bili uzbudljiviji od bilo kakve fikcije

pisci
Ilustracija

Neki su bili odvažni istraživači i avanturisti, drugi zavisnici od droge i alkohola. Pojedini pisci su vodili burne ljubavne živote, a ostali patili od ozbiljnih psihičkih poremećaja.

Pisci i njihovi životi oduvek su golicali maštu ljubitelja književnosti i običnih znatiželjnika. Mnogi književni stvaraoci vodili su uistinu zanimljive živote, često uzbudljivije od života junaka koje su opisivali u svojim delima.

Predstavljamo vam nekoliko najinteresantnijih primera:

Ernest Hemingvej

Jedan od najistaknutijih predstavnika „izgubljene generacije“ bio je vozač ambulantnih kola za vreme Prvog svetskog rata, učesnik trka sa bikovima u Pamploni, ratni izveštač, notorni alkoholičar i pripadnik boemske zajednice američkih intelektualaca u Parizu. Ženio se četiri puta i zamalo poginuo u dve različite avionske nesreće u toku safarija u Africi. Izvršio je samoubistvo omiljenom sačmarom u svojoj kući u Ajdahu. Veruje se da je bolovao od nasledne bolesti koja vremenom dovodi do psihičkog i fizičkog propadanja.

Silvija Plat

Priča se da je pesnikinja rođena u Masačusetsu još od detinjstva bila opsednuta smrću i propadanjem. U tome je bez sumnje presudnu ulogu imala činjenica da je u osmoj godini ostala bez oca. Prema zvaničnim medicinskim dokumentima, prvi put je pokušala da izvrši samoubistvo, i to majčinim tabletama za spavanje, kada je imala devetnaest godina. Deset godina kasnije, posle niza neuspešnih pokušaja, uspela je u svojoj nameri. Otrovala se u sopstvenoj kuhinji, gurnuvši glavu u rernu šporeta na gas.

Oskar Vajld

Homoseksualnost Oskara Vajlda užasavala je puritansko društvo viktorijanske Britanije i zbog toga je tri puta izvođen pred sud. Dva puta je oslobođen optužbi za sodomiju, da bi na kraju ipak bio osuđen na dve godine teškog fizičkog rada. Bio je javno ponižen, brak mu se raspao, žena ga je sprečavala da viđa sinove, proglasio je bankrot, a mnogi prijatelji su mu okrenuli leđa.

Mark Tven

Slavni pisac poreklom iz Misurija za života je promenio više zanimanja. Bio je kopač zlata, kormilar parobroda, novinar i predavač. Nakratko je učestvovao u Američkom građanskom ratu kao pripadnik južnjačke dobrovoljačke jedinice koja se raspala posle samo dve nedelje. Bio je fasciniran naukom, posećivao je Tomasa Edisona i bio blizak prijatelj Nikole Tesle. Umro je od srčanog udara 1910. godine, u vreme kada se Halejeva kometa mogla videti na zvezdanom nebu – baš kao što je i predvideo.

Vilijam Šekspir

Nedostatak dokumenata o životu Vilijama Šekspira ostavlja mnogo prostora za spekulisanje. Jedni veruju da se dva puta ženio ženama istog imena, drugi da je datum rođenja njegove prve ćerke sumnjiv, a treći da je radio kao špijun za vladu kraljice Elizabete I. Najpopularnija je ipak teorija po kojoj su pisac Šekspir i Šekspir iz Stratforda na Ejvonu zapravo bili dve različite osobe.

Edgar Alan Po

Edgar Alan Po bio je prvi poznati američki pisac koji je za život zarađivao isključivo od pisanja, što je u praksi značilo da je uglavnom jedva sastavljao kraj sa krajem. Poslednji dani života ovog pisca i danas su obavijeni velom misterije. Iako postoji više različitih teorija o uzroku njegove smrti (alkoholizam, ranjavanje u toku pljačke, besnilo), nikome nije pošlo za rukom da otkrije šta se zaista dogodilo.

Semjuel Tejlor Kolridž

Semjuel Tejlor Kolridž je od detinjstva bio izuzetno krhkog zdravlja. Preležao je niz nezgodnih bolesti i patio od teškog oblika anksioznosti i depresije, koje je pokušavao da leči sve većim dozama opijuma. Iako je kao zvanični uzrok smrti ovog slavnog engleskog romantičara naveden prestanak rada srca u kombinaciji sa nepoznatom bolešću pluća, pretpostavlja se da je jedan od odlučujućih faktora bila njegova dugogodišnja zavisnost od opijuma.

Džek London

Poznati pisac, za koga se pretpostavlja da je bio vanbračni sin astrologa i novinara Vilijama Čejnija, u mladosti je promenio više zanimanja. Pre nego što se ozbiljno posvetio pisanju, bio je fizički radnik, krivolovac, pripadnik kalifornijske ribolovačke patrole, kopač zlata i novinar. Iako ima onih koji veruju da je izvršio samoubistvo, u zvaničnim dokumentima kao uzrok njegove smrti navedena je uremija.

F. Skot Ficdžerald

Dvadesetih godina prošlog veka, poznati pisac i njegova supruga Zelda su, zahvaljujući velikom uspehu njegovih prvih romana, živeli ekstravagantnim životom mladih zvezda. Zabavi nije bilo kraja, a njihovo glavno gorivo bile su neograničene količine alkohola. Međutim, pukotine u njihovoj vezi su s vremenom postajale sve uočljivije, a sve je kulminiralo kada je, za vreme Zeldinog boravka u psihijatrijskoj ustanovi, Ficdžeraldu oduzeta ćerka zbog zanemarivanja i predata na staranje drugoj porodici. Pisac se posle razvoda zaputio u Holivud, gde je nastavio sa raskalašnim načinom života. Nije ostvario nikakav profesionalni uspeh. Tri godine kasnije, umro je od srčanog udara u stanu trač-kolumnistkinje Šile Grejem, sa kojom je izvesno vreme bio u vezi.

Džek Keruak

Jedan od najznačajnijih predstavnika „bit generacije“ proputovao je cele Sjedinjene Države noseći sa sobom svoje neobjavljene romane. Veliki uspeh romana „Na putu“ Keruaku je neočekivano doneo slavu i on se, pokušavajući da održi imidž kakav se od njega očekivao, sve više oslanjao na alkohol. Preminuo je u 48. godini od posledica alkoholizma.

Izvor: Luftika

Global digital clinic