Šarčević: Škole su spremne, nemamo infrormaciju da neka ima poteškoća

ministar šarčević
Foto: PrtSc, YouTube

Ministar prosvete, Mladen Šarčević, rekao je da su škole spremne za početak školske godine, kao i da su ankete pokazale da će veliki broj dece nastavu pratiti u školi.

Prema rečima Šarčevića, Ministarstvo prosvete nema informacije da neka škola ima poteškoća sa organizovanjem početka školske godine. Podsetimo, Unija sindikata prosvetnih radnika, u jučerašnjem saopštenju tražila je odlaganje početka školske godine.

„Razlozi za odlaganje početka školske godine su što lokalne samouprave nemaju novca da nabave maske i dezinfekciona sredstva. Zbog toga je potrebno vreme da se škole spreme za prijem učenika i nastavnika. Sistem nije našao način da zaštiti koleginice i kolege iz zdravstveno rizičnih grupa“, navode u saopštenju.

Veliki broj dece pratiće nastavu u školi

Šarčević je prilikom jučerašnje posete OŠ „Simeon Aranicki“u Staroj Pazovi istakao da se smanjuje procenat onih koji će pratiti nastavu na daljinu, dodavši da je to prošle nedelje, na početku anketiranja, iznosilo približno pet odsto, a sada je u nekim sredinama dva do tri odsto.

Škole treba da do 27. avgusta dostave resornom ministarstvu model nastave koji će primenjivati, naglasivši da će najveći izazov u predstojećoj školskoj godini biti organizovanje produženog boravka za decu. „U nekim školama će nedostajati učitelji, ali ćemo nastojati da angažujemo kadrove sa biroa. Uključićemo približno 3.000 volontera sa učiteljskih fakulteta“, rekao je ministar.

Za decu koja zbog zdravstvenih problema ne mogu da nose maske, se razrađuju dva modela. Jedan je da ta deca krenu da prate nastavu na daljinu, a drugi da im se obezbedi dovoljno vizira.

Unija sindikata prosvetnih radnika traži odlaganje početka školske godine