USS “Sloga” podnela krivičnu prijavu protiv direktorke Zavoda za urgentnu medicinu Niš

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite podneo je krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu protiv Snežane Radivojević, vršioca dužnosti direktora Zavoda za urgentnu medicinu Niš i Dragana Stamenkovića, odgovornog vozača transporta u istom Zavodu.

Prijavom se terete za kršenje zakonskih propisa, koji se odnosi na sprečavanje političkog, sindikalnog i drugog udruživanja i delovanja.

Radivojević je, kako se navodi u saopštenju, ometala i sprečavala rad sindikata „Sloga“ u Zavodu za urgentnu medicinu Niš, namerno izostavljajući izdavanje rešenja o utvrđivanju reprezentativnosti Sindikata, dok je vozač Stamenković vršio pritisak na zaposlene da se iščlane iz Sindikata.

Zahtev za utvrđivanje reprezentativnosti Sindikata „Sloga“ Zavod za urgentnu medicinu Niš podnet je 18.09.2023. godine, a na sastanku održanom 06.10.2023. godine zaključeno je da Sindikat ispunjava uslove reprezentativnosti. Međutim, vršilac dužnosti direktora Zavoda za urgentnu medicinu Niš, Snežana Radivojević, obavestila je predsednika sindikata da iz ličnih razloga neće potpisati rešenje.

Dalje se navodi da njeno postupanje da iz “ličnih razloga” neće potpisati rešenje, nije samo pitanje pravde za članove Sindikata „Sloga“, već i odbrana osnovnih prava svih zaposlenih u Srbiji na slobodu udruživanja i sindikalnog delovanja. Takvo ponašanje ugrožava ne samo prava radnika, navode u Sindiktu, već i pravnu državu i osnovne principe demokratskog društva.

Predrag Đurić, predsednik Sindikata, izražava nadu da će podnošenje krivične prijave poslužiti kao ozbiljan signal za poštovanje sindikalnih prava te da će se odgovorni suočiti sa zakonskim posledicama zbog njihovog kršenja.