Uspon na Crni kamen održan u zimskom ambijentu

uspon na crni kamen
Foto: PD "Preslap"

Pedesetak planinarki i planinara učestvovalo je na lokalnoj akciji “Uspon na Crni kamen”. Akciju je 10. januara organizovalo PD “Preslap”, na trasi od Niške Banje do vrha Crni kamen (867 m), na Suvoj planini.

Osim učesnika iz Niša, uspon na Crni kamen privukao je i planinare iz Beograda, Jagodine, Negotina i Štave. Vrh Crni kamen je prvi istaknutiji vrh na Suvoj planini, kada se greben ove velike planine posmatra iz pravca Niša i Niške Banje. “Uslovi su bili pravi zimski, a naročito na potezu između uzletišta za paraglajdere na brdu Koritnjak, i samog vrha Sokolov kamen. Napadalo je oko 20 centimetara snega”, navode iz “Preslapa”.

Staza zdravlja. Foto: PD “Preslap”

 

Da ova trasa spada ipak u lakše, prohodne, i da se preporučuje planinarima i rekreativcima da je pohode preko cele godine, videlo se i na ovoj akciji.

Dobro uigrani vodički tandem, Branislav Todorović i Milan Stojilković, u laganom ritmu, bez ikakvih teškoća, izveo je planinare na Crni kamen.

Sokolov put. Foto: PD “Preslap”

Do vrha je savladano oko 6 kilometara trase, uz visinsku razliku od oko 600 metara. Do vrha bilo je potrebno nešto manje od 3 sata laganog hoda. “Sve vreme padao je sitan sneg, koji nije bio smetnja u kretanju. Jedino što je izostalo, bio je lep pogled sa vidikovaca na Koritnjaku i na Crnom kamenu. Ovoga puta oblaci su prekrili ceo krajolik”, navode.

Ono što Planinarsko društvo “Preslap” često ističe, jeste i veliki značaj lokalnih planinarsko-rekreativnih odredišta, koja su veoma blizu gradskog jezgra Niša, a ipak predstavljaju lepu, netaknutu prirodu.

uspon na crni kamen
Crni kamen. Foto: PD “Preslap”

Jedno od takvih odredišta je i Crni kamen. Uspon na Crni kamen pogodan je i za građane Niša i Niške Banje, ali i za goste i turiste, koji ovde mogu doživeti lepote bavljenja planinarstvom, boravka u prirodi. Pritom, uslov za to nije posedovanje natprosečne kondicije. Staza je dobro označena, i uz dobru volju i par sati odvojenog vremena za rekreaciju, lepi doživljaji biće pred svima koji krenu na Crni kamen.

 

Dostava hrane u Nišu