Uskoro registracija korisnika pripejd kartica?

mobilni
aplikacija

Odbor Skupštine Srbije smatra da je neophodna registracija korisnika pripejd SIM kartica.

Odbor Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti ocenio je da je neophodno ubrzati donošenje novog zakona o elektronskim komunikacijama kojim će se uvesti obavezna registracija korisnika pripejd SIM-kartica i “regulisanje” broja SIM kartica jedne osobe kod jednog operatora.
 
Sada nije obavezna registracija pripejd SIM kartice kod izabranog operatora mobilne telefonije, ali po ćelji korisnika moguće je regstrovati u poslovnici operatora za šta je potrebno da korisnik ponese sa sobom važeći lični dokument, SIM karticu i PUK 1 broj.

Izmene Zakona o BIA

U saopštenju posle sednice navodi se da su članovi Odbora ukazali na potrebu izmene Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji, da bi se pravno uredila specifična organizaciona struktura, radno-pravni status i položaj pripadnika Agencije.
 
Odbor je utvrdio i Izveštaj o nadzoru nad radom službi bezbednosti 2017. godine, u čijem zaključku se navodi da su postupale profesionalno, u skladu sa zakonom i u okviru ovlašćenja, kao i da su sva relevantna saznanja, procene i analize o bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama pravovremeno dostavljene svim nadležnim državnim organima.
 
Članovi Odbora su, prilikom nadzornih poseta i kontrole rada službi bezbednost, ustanovili da nije bilo propusta i nezakonitosti pri korišćenju ovlašćenja za primenu posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka propisanih zakonom.
 
Global Digital Clinik