Uskoro primena novog pravilnika o tehničkim pregledima

tehnički
Foto: Ilustracija

Od 5. jula trebalo bi da stupi na snagu izmena pravilnika po kojem novi kriterijum na tehničkom pregledu vozila pri merenju izduvnih gasova ne bi trebalo da bude datum prve registracije u Srbiji, već datum njegove proizvodnje. Automobili koji bi fabrički trebalo da imaju a nemaju katalizator neće proći tehnički pregled.

Novinar RTS Dragan Milutinović, koji prati automobilizam i saobraćaj, kaže da ako je vozilo proizvedeno 2006.godine i ako je tada imalo katalizator da je normalno da će morati da ima i sada. Ako je automobil proizveden na primer 1996. godine i nije imao fabrički, ističe, da neće morati da ima ni sada.

Po starom pravilniku bilo je predviđeno da za uvezena vozila posle 1. marta 2014. godine važe stroža pravila pri merenju izduvnih gasova. To je praktično značilo, i svojervsnu nelogičnost, da su se za vlasnike dva ista vozila primenjvali različiti kriterijumi.

„Ko god ima kompletan automobil, ima da prođe tehnički, veoma su sniženi kriterijumi sada u Pravilniku za izduvne gasove. Onaj ko nije kompletan sigurno neće proći pregled“, kaže Milutinović.

Evropska unija predlaže da se od 2026. godine u zemljama članicama voze samo automobili sa evro 7 motorima. To u praksi znači i sedam katalizatora.